Usvojen novi Zakon o bankama RS-a i odluke o zaduženjima u 2017.

29.12.2016. 08:30 / Izvor: Fena
Usvojen novi Zakon o bankama RS-a i odluke o zaduženjima u 2017.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) usvojili su Zakon o bankama RS-a, po hitnom postupku.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) usvojili su Zakon o bankama RS-a, po hitnom postupku, te odluke o kratkoročnom i dugoročnom zaduženju tog bh. entiteta u narednoj godini.

Novim zakonom o bankama posebno se uređuju područja u kojima su prisutne manjkavosti.

Uvode se i brojne novine, koje se prije svega odnose: na izradu planova oporavka  banaka,  mjere za poboljšanje njihovog finansijskog položaja; preduzimanje mjera rane intervencije Agencije za bankarstvo u slučaju značajnog pogoršanja stanja banke; uspostavljanje pravnog sistema za restrukturiranje problematičnih banaka i utvrđivanje nadležnosti agencije za sprovođenje ovog postupka.

Odredbe o restrukturiranju banaka uvode se radi preduzimanja mjera koje treba da spriječe ili ublaže nastupanje kriznih situacija kod pojedinačne banke, ali i bankarskog i finansijskog sistema u cjelini, a samim tim i obezbijede efikasno restrukturiranje banke koja ne može ili vjerovatno neće moći da nastavi poslovanje.

Zbog potrebe usklađivanja sa novim Zakonom o bankama, poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo RS-a, čiji cilj je proširenje nadležnosti Agencije za konsolidovani nadzor i restrukturiranje banaka.

Ovim zakonskim riješenjem predloženo je uspostavljanje odbora za nadzor i odbora za restrukturiranje kao dva nezavisna tijela u okviru Agencije radi razmatranja ključnih odluka u vezi sa nadzorom, odnosno restrukturiranjem banke, koji nadležnoj organizacionoj jedinici Agencije daju preporuke za donošenje konačnih odluka.

Narodna skupština usvojila je zaključak Kluba poslanika PDP-a po kojem zadužuje Vladu RS-a da jednom godišnje dostavi informaciju u pisanoj formi sa detaljnim podacima o svim zaradama, naknadama i drugim primanjima imenovanih i izabranih osoba u institutucijama i javnim preduzećima RS-a.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti čiji cilj je unapređenje tržišta hartija od vrijednosti, usaglašavanje sa direktivama EU i usklađivanje sa Zakonom o privrednim društvima.

Usvojen je i Nacrt zakona o poreskom sistemu RS-a, kojim se uređuje poreski sistem i uspostavlja registar poreskih i neporeskih davanja. Cilj predloženog zakona je stvaranje pravila na osnovu kojih će uvođenje, mijenjanje ili ukidanje bilo kojeg poreskog ili neporeskog davanja u RS-u biti u funkciji kreiranja optimalnog poreskog opterećenja svih poreskih obveznika.

Ovo zakonsko rješenje predviđa uspostavljanje registra poreskih i neporeskih davanja, jačanje transparentnost uvođenja i naplate javnih prihoda, jačanje javne kontrole nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana.

Narodna skupština usvojila je zaključak Kluba poslanika NDP-a po kojem se ovo zakonsko rješenje upućuje u javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Odlukom o dugoročnom zaduživanju RS-a za narednu godinu odobrava se dugoročno zaduživanje RS-a u maksimalnom iznosu do 411.100.000 KM.

Načini obezbjeđivanja sredstava mogu biti kreditna zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, kreditno zaduženje kod finansijskih institucija uz garanciju Svjetske banke, kreditno zaduženje kod domaćih i inostranih kreditora i emisija dugoročnih hartija od vrijednosti.

Poslanici su usvojili i odluku o kratkoročnom zaduženju RS-a emisijom terzorskih zapisa za 2017. godinu. Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit i Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, po hitnom postupku.

Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu bit će onemogućeno dvostruko oporezivanje poreza na dobit između Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Narodna skupština jednoglasno je usvojila Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu bolnica/B u RS-u (FIN 31.526 BA)

U prvom dijelu zasjedanja, održanom u četvrtak i petak prošle sedmice, Narodna skupština RS-a usvojila je Budžet RS-a za 2017. godinu i Zakon o izvršenju budžeta za 2017. godinu te Program ekonomskih reformi RS-a za period 2017-2019. godina, kao i zakone kojima se smanjuju plaće budžetskih korisnika po osnovu novog obračuna minulog rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital