Usvojen Prijedlog strategije transporta Republike Srpske do 2030.

20.01.2017. 14:50 / Izvor: Glas Srpske
Usvojen Prijedlog strategije transporta Republike Srpske do 2030.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da strategija obuhvata sve sektore transporta.

Vlada Srpske usvojila je Prijedlog strategije transporta Republike Srpske za period 2016-2030. godina koja je osnov za planiranje i projektovanje investicija ne samo transporta, nego i privrede uopšte.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da strategija obuhvata sve sektore transporta - drumski, željeznički, vazdušni, vodni, kao i intermodalni transport.

"Strategija sadrži kvalitetnu analizu postojećeg stanja, identifikovala je određene probleme i pitanja, te definisala opšte i posebne ciljeve za sve sektore transporta", navela je Kostić.

Ona je istakla da je prioritet u razvoju transportne infrastrukture izgradnja mosta na rijeci Savi u Gradišci, izgradnja autoputa i nadogradnja i remont pruge na Koridoru 5C, zatim Aerodrom Banjaluka kao jedini međunarodni aerodrom u Srpskoj.

Kostić je navela da je prepoznata šansa za ulaganje u razvoj teretnog transporta na Aerodromu, kao i da se vode pregovori sa određenim kompanijama o eventualnoj saradnji.

"Srategija je sadržana u okivirnoj strategiji BiH i uslov je za korištenje određenih sredstava EU. Prije svega, predviđena su finansijska sredstva kojima raspolažu naša javna preduzeća koja upravljaju transportnom infrastrukturom, ali i da se kreditima, koncesijama ili javno-privatnim partnerstvom dolazi do razvoja transportne infrastrukture u Srpskoj", istakla je Kostić.

Prema njenim riječima, strategija se zasniva na postojećim prostornim i planskim dokumentima Srpske, ali i na dokumentima koji su regionalnog značaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital