Vlasnik turske kompanije želi preuzeti sarajevski Energoinvest-DVI

13.07.2017. 12:25 / Izvor: Akta.ba
Vlasnik turske kompanije želi preuzeti sarajevski Energoinvest-DVI

Kako se navodi u ponudi, Atilla već posjeduje oko 4,9% vlasničkog udjela u ovoj kompaniji.

Mehmet Attila Atilla, vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group, koja ima ured i u BiH, podnio je ponudu za preuzimanje oko 95 posto dioničkog kapitala kompanije Energoinvest-DVI Sarajevo. Ukupan dionički kapital ove kompanije iznosi od 2.983.645,60 KM, a sastoji se od ukupno 286.889 redovitih običnih dionica nominalne vrijednosti 10,40 KM.

Kako se navodi u ponudi, ponuđač već posjeduje oko 4,9% vlasničkog udjela u ovoj kompaniji tako da su predmet ponude 272.589 dionica ovog eminenta. 

Ponuđena cijena po jednoj dionici je 0,10 KM odnosno 0,96% od nominalne vrijednosti dionice.

Rok po ovoj ponudi je 28 dana i ako budu ispunjeni svi uvjeti iz ponude, dionice prijavljene u odgovoru na ponudu za preuzimanje koje nisu opterećene će biti plaćene u roku od 7 dana od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje, navodi se u pozivu za preuzimanje.

Plaćanje će se izvršiti preko Registra za vrijednosnih papira FBIH prenosom novčanih sredstava sa posebnog računa ponuđača, na račune dioničara koji su deponirali dionice.

Ponuđač je novčana sredstva deponirao na namjenski račun Depozitara u svrhu provođenja ponude za preuzimanje i ima namjeru preuzeti 100% vlasništvo nad ovom kompanijom tijekom  trajanja ponude.

Ponuđač je naveo da preuzimanje ima za cilj upravljanje ovom kompanijom u cilju njegovog daljnjeg razvoja i jačanja, te povećanje poslovne aktivnosti ciljnog društva. Ponuđač nema namjeru promjene dosadašnje politike zapošljavanja, te ima za cilj da zadrži dosadašnji ravnopravni status zaposlenika ciljnog društva i ponuđača, navodi se u ponudi za preuzimanje.

Dodaje se da Atilla u 2017. godini nema namjeru vršiti promjene u vezi uprave i nadzornog odbora ciljnog društva. U ovisnosti od rezultata poslovanja u 2017. godini, ponuđač će realizirati stanje i nakon toga odlučiti o eventualnim promjenama uprave i nadzornog odbora.

Ako nakon ponude za preuzimanje ponudilac bude držao najmanje 95 % dionica s pravom glasa ciljnog društva, ponudilac će u roku od tri mjeseca od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje iskoristiti pravo na prijenos dionica s pravom glasa manjinskih dioničara uz pravičnu naknadu.

Kako se navodi u ponudi sredstva za financiranje su osigurana iz vlastitih sredstava ponuđača po osnovu ušteđevine.

Podsjetimo, Atilla je vlasnik Atilla Group d.o.o. Sarajevo koja je od osnivanja (2010.) poslovala sa gubitkom. Prema saznanjima Akta.ba samo u 2016. kompanija je imala prihod od 836.618 KM, a gubitak od 149.455 KM.

Prema podacima sa Sarajevske burze većinski vlasnici Energoinvest-DVI su investicijski fondovi iz Slovenije i BiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital