Vlasti ignorišu upozorenje MMF-a?

27.07.2017. 08:13 / Izvor: Nezavisne novine
Vlasti ignorišu upozorenje MMF-a?

Prema globalnom okviru 2018-2020, predviđena su tri scenarija za povećanje troškova u datom periodu.

Institucije BiH, po svemu sudeći, neće odustati od namjere da u globalnom okviru za period 2018-2020. godina povećaju troškove na plate i druge izdatke, iako je to u suprotnosti sa produženim aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Iako se u javnosti mnogo govori o prijedlogu za povećanje plata policijskim službenicima na državnom nivou, primjedbe MMF-a, čije pismo su "Nezavisne" juče ekskluzivno objavile, samo se dijelom odnose na taj segment. Primjera radi, jedna od primjedaba iz pisma je namjera vlasti da deficit drže na nivou od 60 miliona na godišnjem nivou.

Nedim Ilahi, šef Misije MMF-a, smatra da bi vlasti BiH trebalo da streme suficitu, a ne da se slijepo drže teoretske mogućnosti da se deficit drži na ovom nivou. Ilahi ukazuje na činjenicu da je u 2016. godini bilans bio pozitivan sa 25 miliona maraka u plusu, pa je zapitao zbog čega je u naredne tri godine potrebno praviti negativan bilans od 60, pa čak i preko 70 miliona, ako ona ne doprinosi povećanju investicija nego isključivo povećanju troškova na javnu administraciju.

Prema globalnom okviru 2018-2020, koji je takođe u posjedu "Nezavisnih", predviđena su tri scenarija za povećanje troškova u datom periodu. Scenariji su zasnovani na različitim pretpostavkama o makroekonomskim kretanjima, a među najvažnijima je projekcija da će od 2018. do 2020. rast bruto domaćeg proizvoda rasti po realnoj stopi od oko četiri odsto.

Takođe, primjedbe MMF-a su i na plan državnih vlasti da izdatke za materijale i usluge povećaju sa 153,4 miliona maraka u 2016. na čak 190 miliona maraka u 2018. godini, kako je predviđeno u trećem scenariju. Osim toga, MMF je pitao zašto se kasni sa završavanjem operativnog plana za smanjenje platnog fonda koji je trebalo da bude završen u junu.

U Pres-službi Savjeta ministara BiH su nas za odgovore na pitanja koja su pokrenuta u pismu MMF-a uputili na Ministarstvo finansija i trezora BiH. U tom ministarstvu su nam pojasnili da su, kada se radi o prijedlogu poslanika SDA u parlamentu BiH Šemsudina Mehmetovića o povećanju plata policijskim službenicima na bh. nivou, dali negativno mišljenje, uz pojašnjenje da će o tome na kraju odluku donijeti parlament.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH je jednoglasno podržao stav Ministarstva finansija i trezora, ali je uprkos tome Predstavnički dom izglasao zakon, a sada slijedi i procedura u Domu naroda BiH, gdje se očekuje da će pomenuti zakon pasti. U ovim institucijama se nisu izjasnili o ostalim primjedbama iznesenim u Ilahijevom pismu, u kojem se, između ostalog, tvrdi i to da je zbog kršenja produženog aranžmana sa MMF-om i sam program BiH s tom finansijskom institucijom ugrožen.

Jasmina Mrkonja, ekonomista u Kancelariji MMF-a u Sarajevu, juče nam je rekla da oni nemaju komentar na navode u pismu. U Birou za odnose sa javnošću Vlade FBiH odgovorili su nam da je Vlada usvojila moratorijum i na povećanje plata i na zapošljavanje te da se toga i drži.

Međutim, ako su podaci sajta Istinomjer tačni, Agencija za državnu službu FBiH objavila je podatak da je u 2016. godini, uprkos moratorijumu, broj zaposlenih porastao za 6,7 odsto, a da su troškovi za plate i naknade porasli za isti nivo. U Ministarstvu finansija RS su nam rekli da RS ostaje opredijeljena da se poštuju sva ograničenja kada je u pitanju javna potrošnja, u skladu sa pomenutim dokumentima dogovorenim sa MMF-om.

"Pismo MMF-a koje je dostavljeno članovima Fiskalnog savjeta je u skladu sa politikama definisanim pismom namjere i dodatnim pismom namjere", istakli su oni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital