Za provođenje akcionog plana strategije okoliša 1.500.000 KM

22.06.2017. 14:00 / Izvor: Akta.ba
Za provođenje akcionog plana strategije okoliša 1.500.000 KM

Cilj ovog programa je očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta zaštićenog područja kroz održivo upravljanje i jačanje javnih ustanova koje njima upravljaju.

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele utvrđen na poziciji „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Akcioni plan Strategije okoliša“, u Budžetu Federacije BiH za 2017. godinu, u iznosu od 1.500.000 KM.

Za izradu federalne strategije zaštite okoliša za period 2019 – 2029, s komponentama (zrak, priroda, upravljanje otpadom i zemljište)  i pratećeg akcionog plana predviđeno  je 400.000 KM, a za plan upravljanja otpadom FBiH (2018 – 2023) 100.000 KM.

Planom je za inventarizaciju i geografsku interpretaciju invazivnih vrsta u FBiH  predviđeno 100.000 KM, za unapređenje funkcionalnosti i održavanje registra o postrojenjima i zagađivanjima u Federaciji BiH 50.000 KM, a 100.000 KM su interventna sredstva za finansiranje troškova pomoći za sanacije štete nastale u okolišu, čiji korisnici mogu biti svi subjekti s područja FBiH kojima su neophodna sredstva kako bi bila spriječena, zaustavljena ili što prije sanirana nastala šteta i okoliš doveo u prvobitno stanje.

Za podršku regionalnim centrima za upravljanje otpadom i regionalnim sanitarnim deponijama za upravljanje komunalnim otpadom u Federaciji BiH planirano je 450.000 KM, a za sufinansiranje projekata zaštite prirode u Federaciji BiH 300.000 konvertibilnih maraka. Korisnici ovih sredstava mogu biti uspostavljene institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području FBiH (spomenici prirode, parkovi prirode i zaštićeni pejsaži, Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato, Bijambarska pećina, Vrelo Bosne, vodopad Skakavac, pećina Vjetrenica, Tajan i drugi) i općine koje upravljaju zaštićenim područjima.

Cilj ovog programa je očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta zaštićenog područja kroz održivo upravljanje i jačanje javnih ustanova koje njima upravljaju.

Javni oglas za dodjelu ovih sredstava bit će objavljen na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i „Službenim novinama Federacije BiH“, a skraćena verzija u najmanje dva dnevna lista na području FBiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma će imenovati stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja kriterija za dodjelu sredstava, nakon čega će donijeti konačnu odluku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital