Zdravstvo KS ove godine prvi put nije u gubicima

17.07.2017. 09:33 / Izvor: Avaz.ba
Zdravstvo KS ove godine prvi put nije u gubicima

Nakon što smo finansijski konsolidirali oblast zdravstva, možemo ići u razvoj, napredak i povećanje plaća, ali srazmjerno visini sredstava koja se budu slijevala u ZZO", rekla je Ademaj.

Prošle godine potpuno smo finansijski konsolidirali zdravstveni sistem, kazala je u razgovoru za „Avaz" ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj. Nijedna ustanova, potcrtala je, lani nije poslovala s gubitkom.

"Dakle, svih 13 zdravstvenih ustanova u KS i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) poslovali su pozitivno, a da se nije štedjelo na pacijentima. To je prvi put otkad postoji Kanton. Nakon što smo finansijski konsolidirali oblast zdravstva, možemo ići u razvoj, napredak i povećanje plaća, ali srazmjerno visini sredstava koja se budu slijevala u ZZO", rekla je Ademaj.

Naglasila je da je mnogo toga urađeno na poboljšanju sistema zdravstvene zaštite u ''Domu zdravlja KS", u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš", gdje je značajno povećan obim usluga... Liste čekanja su dijelom smanjene, ali još se radi na tome da se svedu na minimum. Ističući brojne projekte urađene tokom njenog mandata, Ademaj je naglasila važnost usvajanja Plana restrukturiranja zdravstva i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS.

"Kompletan proces ćemo završiti 1. decembra 2017. godine. U decembru bismo trebali usvojiti novi plan zdravstvene zaštite za 2018. godinu i na osnovu njega uraditi novi plan finansiranja zdravstvene zaštite za 2018. na novim osnovama", rekla je ministrica Ademaj za "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital