ZZO KS prihodovao više od 20 miliona KM, obustavljeno milion dana bolovanja

24.03.2015. 14:31 / Izvor: eKapija.ba
ZZO KS prihodovao više od 20 miliona KM, obustavljeno milion dana bolovanja

​Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u prošloj godini ostvario pozitivan poslovni rezultat po osnovu prihoda i primitaka u iznosu iznad 20 miliona KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u prošloj godini ostvario pozitivan poslovni rezultat po osnovu prihoda i primitaka u iznosu iznad 20 miliona KM. U potpunosti su sanirali naslijeđeni gubitak od 14 miliona KM. Ostatak sredstava iskorišten je za punjenje obavezne rezerve na zakonom propisan način, čime je dodatno osigurano i stabilizirano finansiranje zdravstva, a po završnom računu, iskazani neto rezultat je 13,1 milion KM, rekao je danas u Sarajevu na konferenciji za medije Kenan Crnkić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Crnkić je rekao da je prilikom preuzimanja funkcije direktora Zavoda prije godinu dana zatekao gubitak u poslovanju u iznosu od 14 miliona KM. Naglasio je da je tokom prošle godine obustavljeno više od milion dana bolovanja.

"Zdravstvene ustanove su ponovo redovno finansirane bez kašnjenja, i osigurane su  plaće za preko 7.500 radnika u zdravstvu, koje se sada isplaćuju  najkasnije do petog u mjesecu. Zavod je po ovom osnovu u 2014. godini isplatio 159,2 miliona  KM  ili prosječno 13,2 miliona KM mjesečno", kazao je Crnkić, dodajući kako je za lijekove sa liste lijekova koja je ubjedljivo najšira na području FBiH i jedina koja je u potpunosti usklađena sa Esencijalnom listom koju je donio Federalni ministar zdravstva, Zavod izdvojio 73,7 miliona KM, što je i dalje najviše u odnosu na sve ostalo kantone ali i širu regiju.

Istakao je kako je Zavod osigurao i implementirao sredstva za nove razvojne projekte kao što je nabavka savremenog aparata za magnetnu rezonansu i ostalu radiološku opremu za Opću bolnicu „Prim dr. Abdulah Nakaš“ u iznosu od 4,5 miliona KM. Nastavak izgradnje JU Dom zdravlja  Kantona Sarajevo Novi Grad - Kumrovec u iznosu od 1,5 miliona KM kao oglednog primjera savremenog opremljenog centra porodične medicine.

Najveći pomak Zavod je napravio na naplati dugovanja iz prethodnog perioda.

"U 2014. godini Zavod je putem specijalno formiranih timova, vanredno naplatio preko 6 miliona KM dugovanja, od kojih su se mnoga vodila kao otpisana. O kakvom značajnom pomaku se radi, najbolje govori činjenica da je prosjek u prethodnim godinama po ovom osnovu bio oko 300.000 KM, što predstavlja povećanje od 2000 posto", kazao je Crnkić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital