10 savjeta za idealan početak radnog dana

16.09.2016. 09:39 / Izvor: zena.hr
10 savjeta za idealan početak radnog dana

Čini li vam se da su vam jutra kaotična i da kad dođete na posao ne znate čega biste se prvo primili?

Čini li vam se da su vam jutra kaotična i da kad dođete na posao ne znate čega biste se prvo primili?

Donosimo vam 10 savjeta koji će vam pomoći da vam početak dana bude produktivan, a cijeli dan manje stresan.

1. Budite točni

Na posao dođite obavezno na vrijeme, po mogućnosti i nekoliko minuta prije da biste u miru započeli radni dan.

2. Popričajte s kolegama

Na početku dana iskoristite 5-10 minuta kako biste popričali s kolegama. To je izvrstan način da poradite na timskom duhu, a i saznate možda nešto što će vam koristiti u poslu.

3. Organizirajte radni dan 

Uzmite 15-20 minuta i napravite popis aktivnosti za taj dan. Sortirajte listu prema prioritetima i započnite s najvažnijim poslovima. Ova aktivnost vam na početku radnog dana neće uzeti mnogo vremena, a može vam izuzetno olakšati organizaciju radnog dana. Svakako označavajte radne zadatke koje ste riješili, to će vam dati veliku motivaciju za dalje.

4. Nemojte odmah otvarati mailove

Imate li naviku čim upalite računalo, otvoriti i mailbox i počnu vam pristizati mailovi, od kojih će barem 3-4 biti označeni kao "hitno riješiti" brzo će vam okupirati pažnju i ne samo da ćete pročitati mailove već ćete po nekima, koji vam možda i nisu visoko na listi prioriteta odmah prionuti na rješavanje, a možda vam po listi koju ste napravili to uopće nije visoko na listi prioriteta. Kad i otvorite inbox, samo pročitajte i odgovorite na one mailove koji su stvarno hitni. Nemojte otvarati mailove s linkovima na smiješne filmiće s mačkama ili događanja s posljednje dodjele filmskih nagrada, ili provjeravati Facebook statuse prijatelja jer će vam brzo promaći minimalno 20-tak minuta i tada će vam cijeli dan automatski biti zgužvan.

5. Uredno radno mjesto

Ukoliko vas nije dočekalo uredno radno mjesto, prije nego započnete aktivnosti, uredite radni stol.

6. Budite prisutni

Na poslu se očekuje da budete prisutni ne samo fizički već i psihički. Ne dozvolite da vas privatni problemi zaokupe pa da se ne možete koncentrirati ni na najjednostavnije zadatke.

7. Nemojte biti gladni

Glad je jedna od stvari koja vam vrlo lako može narušiti koncentraciju. Zato je vrlo važno da ste dan započeli kvalitetnim i hranjivim doručkom. Ukoliko niste jedna od osoba koja jede ujutro, pobrinite se da si na posao donesete zdrav i hranjiv obrok na posao koji će vam omogućiti da izdržite do ručka.

8. Važni pozivi i mailovi

Sve važne pozive i hitne mailove napravite u prijepodnevnim satima. Što duže odgađate te zadatke, veća je vjerojatnost da nećete uspjeti "uloviti" osobu koju trebati, niti primiti odgovor koji vam je potreban kako biste dovršili neki zadatak.

9. Predvidite vrijeme za ometanja

Prilikom planiranja dnevnih aktivnosti svakako uzmite u obzir da ćete se sresti sa stvarima koje će vas omesti u poslu. Stoga nemojte raspored u cijelosti popuniti već ostavite nešto vremena za slučaj da vas netko od kolega zatreba, da morate nešto skoknuti riješiti, da vas netko neplanirano zadrži na telefonu...

10. Nemojte si postavljati preteške ciljeve

Upamtite da je vrlo teško obaviti sve što ste si zacrtali. Također imajte na umu da 20% vaših razmišljanja, razgovora i aktivnosti stvaraju 80% vaših rezultata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera