5 stvari koje možete naučiti od čovjeka koji je u Apple uložio 1 mrd $

24.05.2016. 10:15 / Izvor: Akta.ba
5 stvari koje možete naučiti od čovjeka koji je u Apple uložio 1 mrd $

Buffett je nevjerojatni revolucionar i vizionar. Sa 85 godina, on ne prestaje da nas iznenađuje.

Za Warrena Buffetta, koji je poznat po svom staromodnom izgledu, ne bi se moglo reći da danas vrijedi više od 65 milijardi američkih dolara. On posjeduje multinacionalnu kompaniju Berkshire Hathaway, živi u kući koju je kupio u Omahi  za $31,500 1958. godine i proslavio je svoje drugo vjenčanje u običnom restoranu. Također je obećao podijeliti većinu svog bogatstva za svoga života.

Sa 85 godina, on ne prestaje da nas iznenađuje. Najnovije vijesti potvrđuju njegovu neočekivanu investiciju u Apple. Buffett je nevjerojatni revolucionar i vizionar.

Entrepreneur donosi  njegovih 5 lekcija  vezanih za liderstvo, odnosno rukovođenje koje su sakupili iz njegovog iskustva.+

Kopajte duboko tamo gdje vam najbolje ide

Buffett je investirao mnogo tokom života i smatra se da ima staromodne strategije za razliku od novih koje se razvijaju i koje imaju veze sa investiranjem u tehnologiju.

On ulaže u kompanije koje imaju dobru vrijednost ali ih je tržište podcijenilo, i onda čeka dok tržište ne prepozna njihovu vrijednost. Ovaj njegov pristup može trajati godinu dana dok se ne isplati, ali Buffettov moto za uspjeh je da će se kad-tad isplatiti, jednoga dana. Ova njegova filozofija ulaganja se definitivno isplatila, sa 22%  dohotka godišnje za  Berkshire Hathaway u periodu od 1964 do 2005.

Neke od njegovih najuspješnijih ulaganja bile su u kompanije kao Coca Cola, Geico i Gilette, no on je uvidio uspjeh ulaganja i u glavnu kinesku naftnu kompaniju PetroChina u 2002 i 2003. što je uzrokovalo zaradom za  Berkshire Hathaway u iznosu od $3.6 četiri godine poslije.

Borite se za ono u što vjerujete

Buffett se već dugo vremena bori za povećanje poreza za bogate. Tačnije, želi da vlada kreira novi raspon prihoda po datoj stopi za one koji zarađuju više od $10 miliona, kao što je napisao u komentaru 2011. u The New York Timesu: Moji prijatelji i ja smo dugo bili zaštićeni Kongresom koji ima prijatelje bilionere. Vrijeme je da naša vlada uzme u obzir zajedničko žrtvovanje... dok se mnogi Amerikanci trude da sastave kraj s krajem, mi bilioneri i dalje nastavljamo imati nevjerojatne poreske olakšice.

Učite iz svojih grešaka

Buffett je prvi put investirao kada je imao 11 godina i kada je posjetio očevu kancelariju i kupio tri dionice po $38. Maloljetni titan prodao ih je za $40 za mali profit. Međutim, dionice su porasle do čak $200 pri čemu je Buffett žalio jer ih je prodao suviše rano. Poslije, sjećao se ovoga kao iskustva i lekcije o strpljenju pri ulaganju.

Učinite svijet boljim mjestom

Buffett je izuzetno štedljiv, ali nije škrt. Filantrop je već dugo vremena i podržava mlade, obrazovanje, obrazovanje u pritvoru, beskućnike i životinje. Njegov najveći povod za sve ovo je kampanja  The Giving Pledge koju je razvio sa prijateljima Billom i Melindom Gates u 2010, da pridobiju najbogatije Amerikance da doniraju većinu svog bogatstva dok su još živi. On sam daje zaloge, te je tako donirao većinu bogatstva u Bill & Melinda Gates fondaciju. Mark Zuckenberg, osnivač Facebooka, pridružio se ovoj kampanji kao i 137 ostalih potpisnika.

Budite transparentni

Kada je 85-godišnji Buffett saznao da boluje od prvog stadija raka prostate u 2012, objavio je dioničarima vijest u pismu u aprilu 2012, mada njegova bolest ne bi nikako mogla utjecati na vrijednost dinoca kompanije. Poslije je objavio vijesti o svome poboljšanom stanju i zadnjem izlaganju radijaciji, navodeći kako više nema ćelija raka u njegovome tijelu. Njegovo zdravlje je solidno, ali je Buffett svakako naveo svoga starijeg sina Howarda kao neizvršnog predsjednika Berkshire Hathawaya, zajedno da dvojicom menadžera koji vode njegova ogromna ulaganja.

Izvor: Entrepreneur

Prevod: M.I.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera