Četiri načina kako do alternativnih poslovnih preporuka

18.10.2015. 12:13 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Četiri načina kako do alternativnih poslovnih preporuka

Tražite novi posao, te vam trebaju preporuke od prošlog poslodavca. No, što ako se s njime niste rastali baš u najboljim odnosima?

Tražite novi posao, te vam trebaju preporuke od prošlog poslodavca. No, što ako se s njime niste rastali baš u najboljim odnosima?

Pošto sumnjate da će on ili ona imati za vas lijepu riječ, morat ćete se poslužiti alternativnim načinima da dobijete pozitivne preporuke. One, kako je pokazalo istraživanje CareerBuildera, kod čak 69 posto ispitanih poslodavaca izravno utječu na odluku hoće li kandidat dobiti posao.

1. Pričajte s bivšim suradnicima

Bivše suradnike s kojima ste imali dobar poslovni odnos i uspješnu suradnju zamolite neka napišu koju dobru riječ o vama, neka pohvale vašu radnu etiku i nabroje vrline. Priče ili zanimljivosti s radnog mjesta isto tako mogu vam uvelike pomoći pri dobivanju željenog radnog mjesta.

2. Kontaktirajte mentora ili nekog s iskustvom u vašem sektoru

Preporuke ne moraju biti nužno od vaših suradnika ili šefova. Svatko tko je upoznat s vašim načinom rada i vjeruje u kvalitetu istog može biti od velike pomoći. Osim mentora ili kolega iz drugih tvrtki, pomoći vam itekako mogu preporuke klijenata s kojima ste surađivali. Isto tako preporuka može biti i od profesora sa sveučilišta koji vas se sjećaju po dobrome.

3. Tražite preporuke izvan vašeg poslovnog kruga

Izvanuredske aktivnosti i volontiranje mogu učiniti razliku i novog poslodavca nagnati da baš vama prepusti slobodno radno mjesto. Zamolite voditelja grupe ili projekta u kojem sudjelujete da napiše kako doživljava vaše komunikacijske vještine, koliko ste pouzdani, i ako to misli neka pohvali vaše liderske sposobnosti. Isto možete zatražiti i od onih koji isto tako volontiraju ili pohađaju vaš tečaj da ubace koju pozitivnu referencu.

4. Ipak probajte kontaktirati bivšeg poslodavca

Premda smatrate da se niste rastali na najbolji mogući način probajte kontaktirati bivšeg šefa. U svakom poslovnom odnosu ima loših i dobrih trenutaka, a kako vrijeme liječi sve rane, zašto ne bi i omraženi šef u vaš životopis ubacio koju pozitivnu riječ. Naravno, ovo neka vam bude posljednja opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera