Kako da vašem vokabularu date pozitivno pojačanje u 2017. godini

05.01.2017. 11:33 / Izvor: BIZLife
Kako da vašem vokabularu date pozitivno pojačanje u 2017. godini

Koliko god vam se pojedine situacije trenutno činile teškim, sve je moguće iz jednog prostog razloga – sve zavisi od vas.

Stigao je januar, a sa njim i doza optimizma da će doći do željenih promjena i nekog ljepšeg života! Nekako nas početak godine uvijek inspiriše i daje nam snagu da usmjerimo svoj fokus ka svjetlijoj budućnosti. Uz kalendarski presjek lakše je odbaciti sav teret, zaboraviti neostvarene ciljeve i konačno ih ostaviti u prošlosti.

Svjež početak i prilika da promjenimo sve što želimo su tu. Koliko god vam se pojedine situacije trenutno činile teškim, sve je moguće iz jednog prostog razloga – sve zavisi od vas. I kako kaže Tomas Eliot na početku, sljedeća godina zahtjeva novu retoriku…

Pozitivan jezik može bukvalno da promjeni stanje uma

Da, istina je da riječi sa pozitivnom konotacijom mogu da ojačaju režnjeve u prednjem dijelu mozga i unaprijede kognitivne funkcije. Slušanje i korišćenje pozitivnog jezika, drugačije rečeno, može da učini da se osjećate bolje – fizički, mentalno i emotivno. A kreiranje dobrog osjećaja i pozitivan stav su ključ svake promjene!

Ove svakodnevne fraze mogu lako da se transformišu i da daju vašem vokabularu pozitivno pojačanje:

Što da ne- Zvuči dobro

Nema problema -Definitivno!

Ne žalim se- Sve je u redu

Ljudski mozak je sklon da pri upotrebi negativnih riječi (ne/nema/problem/žalim), pronađe sve razloge da nešto ne uradi, da negoduje, uočava probleme. Zbog toga je bitno da vodite računa i formulišete fraze koristeći pozitivne reči.

Umoran/na sam-Moram da se odmorim

Transformisanje fraze tako da u sebi uključuje rješenje ostavlja mnogo bolji utisak kako na onog ko je izgovara, tako i na slušaoca.

Zaboravio/la sam-Staviću podsjetnik

Fokusiranje na ono što u trenutnoj situaciji može da se popravi i poboljša pomoći će ljudima oko vas da očekuju pozitivan rezultat u budućnosti.

Nažalost, nije moguće da završim projekat na vrijeme… nastao je problem jer drugi kasne sa predajom svojih zadataka-Mogu li svi da predaju svoj zadatak do petka kako bismo kompletirali projekat i završili ga na vrijeme?

Izbjegavajte riječi kao što su „nažalost“, „nemoguće“, „problem“. Upalite sebi lampicu kada ih primjetite i iskoristite priliku da radite na svom pozitivnom jeziku u poslovnom okruženju.

Konstruktivna kritika-Feedback

Vodite računa i o frazama koje koristite kada dajete povratne infomacije o nečijem radu jer to takođe ima velikog uticaja na način na koji će ih primalac doživjeti.

Nemoj tako…-Meni se sviđa kad..

Govoriti drugima šta biste voljeli da urade, a ne šta ne želite da rade, pomjera fokus na željenu akciju i povećava šanse za pozitivan rezultat.

Nedostajao/la si mi! - Kako je super što te vidim!

Nečije odsustvo je uvijek teško, ali ponovni susret je prilika za radovanje i uživanje u sadašnjem momentu, a ne evociranje negativnih emocija iz prošlosti.

Za kraj, želim da vam poručim da je svaki dan novi početak, i da je svaki dan prilika da nešto poboljšate, a to je složićete se, najbolje od svega!

Započnite promjenu sada!

Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents, profesionalni životni trener 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera