Kako ne "izgorjeti" na poslu?

21.04.2017. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Kako ne 'izgorjeti' na poslu?

U današnje vrijeme vjerojatno nema posla zbog kojeg osoba koja ga radi barem s vremena na vrijeme ne osjeća stres.

U današnje vrijeme vjerojatno nema posla zbog kojeg osoba koja ga radi barem s vremena na vrijeme ne osjeća stres. No, činjenica svakako stoji u većini slučajeva, što veća odgovornost, to je i veća razina stresa.

Iako sve ovisi od osobe do osobe, na koji način se ona zna nositi sa stresom i na koji način ga kanalizira, svima se može dogoditi da na radnom mjestu dožive takozvani „burnout“, ili hrvatski rečeno, da jednostavno izgore na poslu.

Konkretno, burnout se definira kao posebna vrsta stresa na radnom mjestu (može se dogoditi i u privatnom segmentu života), odnosno to je stanje psihičke, emocionalne i mentalne iscrpljenosti u kojem sumnjamo u svoje sposobnosti i vrijednost našeg rada.

Na žalost, sve više osoba svake godine doživljava upravo ta stresna stanja, zbog prirode posla koje rade. Naime, sve više poslova zahtjeva maksimalnu posvećenost 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini. Kada se jednom dogodi burnout, povratak na radno mjesto često je vrlo težak, a oporavak može trajati mjesecima.

Osobe koje su ga doživjele i vratile na posao nakon oporavka, već znaju u ranijim fazama preopterećenosti i stresa prepoznati da bi mogle u skorijoj budućnosti doživjeti burnout, te imaju metode s kojima se bore kako se to ne bi dogodilo. Evo što savjetuju…

Promijenite mjesto rada

Mjesto rada može imati veliki utjecaj na kvalitetu rada, produktivnost i moral. Čak promjena položaja stola u uredu i samo uređenje i organizacija ureda mogu već igrati veliku ulogu, pa vrijedi i s time pokušati. No idealno bi bilo, ako to dopušta radno mjesto, da primjerice jedno vrijeme promijenite lokaciju s koje radite. Promjena okruženja može potaknuti kreativnost, nove ideje, vraćanje snage. Ukoliko ne možete na svojem mjestu ništa promijeniti, svakako se pobrinite da čim prije uzmete odmor i otputujete, kako biste „napunili baterije“.
Razgovarajte s poslodavcem (ako vi sami niste poslodavac) u vezi vašeg problema, te mu objasnite što vam je potrebno.

Pronađite „ispušni ventil“

Kada je u pitanju bilo koja vrsta stresa, a posebno kada je u pitanju burnout, svakako je potrebno pronaći osobni ispušni ventil, u smislu određene aktivnosti ili hobija, koji će smanjivati razine stresa ili u potpunosti oslobađati.
Za svaku osobu to može biti sasvim nešto drugo, no važno je da je to nešto što vas u potpunosti opušta i oslobađa od nakupljenog stresa.
Osobe koje su proživjele burnout svakako znaju koliko je to važno kako se on ne bi dogodio, te koliko je ispušni ventil važan za oporavak.

Prakticirajte bezbrižnost

Kada ste se zadnji puta osjećali apsolutno bezbrižno? Vjerojatno kao dijete. Sada kada ste odrasla osoba, bezbrižnost je vjerojatno nešto što znate da je nekad davno postojalo, ali se tog osjećaja vjerojatno više niti ne sjećate. Kada je pitanje bezbrižnost u poslovnom smislu, tada ne mislimo ponovno na onu dječju bezbrižnost, nego na način razmišljanja, koji vam može smanjiti razine stresa. Primjerice, kada osjetite da ste preopterećeni i da „pucate“ od stresa, pokušajte se fokusirati na trenutni zadatak koji obavljate, a ne što vas još čeka u budućnosti.

Kada odradite jedan posao, tek tada se prebacite na drugi. Ako ne možete izbjeći multitasking, tada pokušajte ograničiti broj zadataka na maksimalno dva istovremeno. Ako osjetite da razina stresa prelazi granice koje više ne podnosite najboljem svakako pokušajte uzimati čim češće kraće predahe od posla, popijte i pojedite zdravi međuobrok, udahnite svjež zrak. Prakticirajte vježbe disanja i opuštanja.

I na kraju, svakako treba zapamtiti da se burnout ne događa preko noći, on se može dogoditi nakon tjedana, mjeseci, pa čak i godina umora, zasićenosti poslom i stresa. Neke osobe nakon toga zauvijek napuštaju posao, dok neke na savjet liječnika moraju uzeti i nekoliko mjeseca odmora od posla. U svakom slučaju, s pravilnim životnim navikama i brigom o vlastitom tijelu i zdravlju, to se može izbjeći.

Izvor: zena.rtl.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera