Kako podnijeti nepodnošljivi posao?

17.01.2017. 14:51 / Izvor: Akta.ba
Kako podnijeti nepodnošljivi posao?

Ako se trenutačno nalazite u takvoj situaciji, ono što možete napraviti jest sami sebi stvoriti uvjete da se lakše nosite s trenutačnom situacijom.

Nema mnogo ljudi koji se nisu barem jedanput u životu našli u situaciji da rade posao s kojeg bi najradije odmah pobjegli zbog nadređenih osoba, kolega i narušenih međuljudskih odnosa, loše plaće, teškog posla, a za to nisu imali mogućnosti jer im je bio potreban taj izvor prihoda i nisu imali druge mogućnosti.

Ako se trenutačno nalazite u takvoj situaciji, ono što možete napraviti jest sami sebi stvoriti uvjete da se lakše nosite s trenutačnom situacijom, dok se ona ne popravi ili dok vi ne nađete novi posao.

Odradite posao i krenite dalje…

Možda će nadređena osoba tražiti od vas da radite stvari koje ne želite raditi ili vam se ne sviđaju. Ako nisu nezakonite, neetične i štetne za vas (fizičko ili psihičko zdravlje), nije vrijedno trošenja živaca. Obavite posao i gotovo. Nema veze jeste li dobili neko dodatno zaduženje koje nije u okviru vašeg opisa posla ili teži/lošiji zadatak od druge osobe.

Najvažnije je da ne reagirate emotivno, u smislu svađe s nadređenim ili odbijete obaviti posao. Ponekad je najlakše prešutjeti i odraditi posao što  prije i fokusirati se na druge stvari.

Ako i tražite novi posao, nemojte stari ostaviti s reputacijom neradnika i svađalice. Sve više tvrtki prije zapošljavanja traži pisane i usmene preporuke starih poslodavaca. Gradite reputaciju na dobrim postupcima, a ne na lošim.

Distancirajte se

Kolege vas izluđuju i u lošim ste odnosima s njima? Ne možete nikako pronaći zajednički jezik? Najjednostavniji je način da počnete izbjegavati neformalna druženja za vrijeme pauze, a s njima razgovarajte samo o poslu. Ponašajte se prema njima normalno, ali strogo profesionalno.

Fokusirajte se na poslove, a ne na tračeve. Radite i dalje svoj posao korektno, pa uskoro nitko neće imati što više reći o vama i prestat ćete biti predmet interesa. Naravno, uvijek paralelno možete tražiti novi posao.

Gradite prave veze

Ako na poslu imate kolegu kojeg smatrate prijateljem te jedan drugome služite kako biste se žalili o poslu, drugim kolegama i prijateljima, te nemate nikakve druge pozitivne točke, možda je bolje da nemate takvog prijatelja. Naime, u trenutku kada ili vi ili taj prijatelj odete iz tvrtke, vjerojatno nećete ostati u kontaktu.

Dok je važno da se dobrom kolegi/prijatelju možete požaliti o stvarima na radnom mjestu, važno je da i s njim dijelite poslovne uspjehe, te da i na pozitivan način utječete jedan na dugog, pomažete i slično.

Imajte na umu da negativnost privlači još više negativnosti i obrnuto. Pozitivnim razmišljanjem i podrškom, posao vam može postati jednostavniji i lakši.

Budite strpljivi

Imate osjećaj ili ste sigurni da svi kolege oko vas imaju veće povlastice i prioritet u odnosu na vas? Ako ste novi u tvrtki, vi ste ta osoba koja se mora dokazati i možda dodatno potruditi da dobije povjerenje i povlastice koje imaju kolege koje rade već godinama, imaju više znanja i iskustva.

Budite strpljivi. Samo zato jer ste novi i nemate status kao i drugi djelatnici, ne znači da radite za lošeg poslodavca. Nemojte se smatrati sebe nezamjenjivim radnikom. Pričekajte najmanje godinu dana prije nego što počnete tražiti bilo kakve povlastice. Osim toga, fokusirajte se na posao, a ne na moguće nepravde. Samo mala prilagodba i promjena vlastitog ponašanja može učiniti veliku razliku za vas same i olakšati vam posao.

Izvor: Žena.rtl.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera