Pet razloga zbog kojih morate da pravite pauzu za ručak

08.03.2017. 14:13 / Izvor: BIZLife
Pet razloga zbog kojih morate da pravite pauzu za ručak

Pravite li pauzu za ručak? Koliko ste puta upali u zamku žrtvovanja ovog važnog dijela poslovnog dana kako biste što prije završili sa poslom?

Pravite li pauzu za ručak? Koliko ste puta upali u zamku žrtvovanja ovog važnog dijela poslovnog dana kako biste što prije završili sa poslom? Vjerovatno više od jednom. Međutim, da li se time nešto dobija, ili zapravo gubi?

Većina ljudi nije svjesna značaja ovakvih pauza, a pritisnuta očekivanjima da “bude što produktivnija” i uštedi vrijeme, odlučuje da uzme par zalogaja "s nogu" i nastavi da radi. Iako ponekad nije lako da se ubaci u raspored, preskakanje kvalitetne pauze za ručak ima negativan uticaj na energiju i satisfakciju na poslu. Ako pripadate onima koji to čine, takođe rizikujete svoje zdravlje i sposobnost da normalno funkcionišete, piše Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni coach.

Ovih pet razloga podsjetit će Vas zbog čega je bitno da nikako ne preskačete vašu pauzu i inspirisati da više ne budete dio lošeg trenda:

Bit ćete produktivniji

Istina je da pauza neće naškoditi Vašoj produktivnosti. Suprotno, pomoći će Vam da je sačuvate. Ljudski mozak može da se koncentriše na posao samo određeno vrijeme. Nakon toga se umara i ostvaruje lošije rezultate. Neprestano sjedenje na poslu iscrpljuje duh i tijelo i smanjuje produktivnost i zbog toga su ove pauze odlična prilika da se napune baterije i povrati koncentracija.

Sačuvaćete energiju

Mnoga istraživanja su pokazala da kratak predah u toku radnog dana može da donese brojne koristi kao što su manje bolova i rijeđe glavobolje. Neformalna komunikacija sa kolegama ili kratka šetnja od nekoliko minuta za vreme ručka će Vam pomoći da se opustite, odmorite oči i misli, ali i da obnovite energiju koja Vam je potrebna za nastavak dana.

Bit ćete kreativniji

Kreativnost predstavlja kompleksan proces koji, bez obzira koliko volite svoj posao, ne može da nastane ukoliko je Vaš mozak konstantno zaposlen. Ukoliko se stalno vrtite u začaranom krugu obaveza i ne dajete sebi priliku da se odmorite ili čujete nešto novo, ne možete dobiti inspiraciju za nove ideje. Kreativnost i nove ideje se najčešće javljaju u momentima kada ne razmišljate o poslu.

Usvojićete zdravije navike

Da biste ostvarili sve benefite pauze za ručak i vratili se puni energije sa iste, bitno je i kakvu hranu birate i na koji način je konzumirate. Mnogo je svrsishodnije da odete iz kancelarije i nađete mjesto gde ćete pojesti salatu, voće ili neku hranljivu čorbu, nego da na brzinu pojedete kiflu za radnim stolom. Također, ako jedete brzo, izazvaćete gasove i “častiti” sebe neprijatnim osjećajem u stomaku.

Bit ćete srećniji

Pauza sa kolegama, ili prijateljima u blizini može učiniti da na kratko zaboravite na stres koji imate na poslu. Ovakve pauze mogu potpuno da promjene Vaš dan i pomognu Vam da nastavite rad u mnogo boljem raspoloženju. Socijalizacija tokom ručka i razgovor o ne-poslovnim temama (naročito ako je lijep i sunčan dan!) će učiniti da se osjećate srećnije, opuštenije i spremnije za nove izazove.

Uz malo discipline i truda možete da uradite mnogo više, da se osjećate mnogo energičnije i odmornije i budete znatno zadovoljniji!

Da li Vi pravite pauzu za ručak?

Foto: Pixabay

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera