Savjeti kako komunicirati na radnom mjestu

19.01.2017. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Savjeti kako komunicirati na radnom mjestu

Komunikacija je dio života, dio našeg postojanja i našeg bića. Ako ne komuniciramo osjećamo se praznima i usamljenima.

Komunikacija je dio života, dio našeg postojanja i našeg bića. Ako ne komuniciramo osjećamo se praznima i usamljenima. Komunikacija nam služi za dijeljenje osjećaja, misli i ideja.

Od malena se učimo komunicirati i dok nam to s određenim ljudima ide glatko s nekima nam ne ide nikako, dok s trećima se stalnu zaplićemo u rasprave i svađe.

Da bi se poštedjeli pokoje svađe, snizili si tlak i zadržali dobro raspoloženje, portal savjetnica.com donosi vam nekoliko savjeta, kada je najbolje povući se iz razgovora.

Šef je ljut

Postoje oni dani kada vam šef dođe na posao, a da je odmah na prvu ljut te ima namjeru svima sasuti sve u lice što ga smeta. Kada primijetite da je jedan od tih dana komunikaciju sa šefom svedite na minimum. Odgovarajte kratko i jasno te izbjegavajte započinjati duge razgovore o tekućim problemima. Odgodite to za drugi dan i samo se povucite. Ne kaže se bez veze pusti lava da spava.

Razgovor s osobom koja mora imati zadnju riječ

Svi imamo na poslu osobu koja mora biti u pravu, koja mora reći zadnju i ako se upustimo u raspravu s takvom osobom to može trajati danima i mjesecima. Tada je najbolje ušutjeti i pustiti tu osobu da joj bude zadnja. Možda zvuči kao linija manjeg otpora, ali vjerujte nemate izbora.

Kada ste osjećajni ili nervozni

Ponekad smo jednostavno neraspoloženi, nervozni ili nam taj dan emocije luduju. Ako vas na takav dan netko krene uvlačiti u duge razgovore pristojno se povucite i zadržite svoje emocije za sebe.

Ako vas nisu pitali za savjet, a silno ga želite dati

Ne volimo svi primati savjete, a pogotovo ih ne volimo primati bez pitanja, ali jednako tako svi volimo dijeliti savjete, a pogotovo drugima. Rješavanje tuđih problema oduvijek je bilo najlakše na svijetu. Ali ponekad se treba znati suzdržati.

Ako nemate nešto lijepo za reći

Ako nemate nešto lijepo za reći nemojte reći ništa. Stara izreka koja zaista puno govori, nitko ne voli ružne riječi i psovke. Ako u razgovor ne možete donijeti nešto konstruktivno radije se povucite.

Dobro komunicirati učit ćemo do kraja života i opet  možda nećemo sve naučiti. Mnogi od nas teško prihvaćaju da drugi imaju svoje mišljenje, svoja uvjerenja koja se ne moraju uvijek slagati s našima pa mislimo da ih moramo naučiti drukčije. Ali ne moramo, ponekad je najbolje složiti se da se ne slažemo i prebaciti temu ili se povući iz razgovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera