Zašto ne smijete ostati predugo na jednom poslu?

26.02.2017. 18:28 / Izvor: Akta.ba
Zašto ne smijete ostati predugo na jednom poslu?

Osobe koje žele napredovati ne mogu dopustiti da "zaglave" na jednom poslu predugo vrijeme…

Osobe koje žele napredovati ne mogu dopustiti da „zaglave“ na jednom poslu predugo vrijeme…

U posljednjih dvadeset i nešto više godina tržište rada u Hrvatskoj uvelike se promijenilo. Ne samo zato jer smo prešli sa socijalističkog na „divlji“ kapitalistički sustav, nego je i u cijelom svijetu došlo do promjene. Dok je nekad bilo normalno da se cijeli radni vijek ostane raditi na istome radnome mjestu u istoj tvrtki, a veće su se promjene događale na višim pozicijama, danas je nemoguće očekivati da će netko raditi „zauvijek“ na istome radnome mjestu. Baš suprotno, stručnjaci savjetuju da je svakih pet godina potrebna promjena radnog mjesta, ako nema nikakvih pomaka ni napredovanja.

I dok za poslodavce nije dobar znak kada mijenjate poslove prečesto (uzastopno nekoliko radnih odnosa kraćih od godinu dana ili neki drugi neobičan obrazac mijenjanja poslova), s druge strane poslodavci se teško odlučuju za zapošljavanje osobe koja je radila više od desetljeća na jednom poslu, bez promaknuća.

Činjenica je da svatko ima razlog zbog čega ostaje ili ne ostaje na nekom poslu određeno vrijeme, no ako ste osoba koja želi napredovati u poslovnom svijetu, postoje činjenice koje svakako trebate uzeti u obzir.

Kada ostanete na jednom poslu predugo…

… vaš će životopis biti siromašan iskustvima i novim trendovima i zahtjevnostima u poslovanju.

… imate ograničeni broj profesionalnih kontakata koji su vam potrebni u poslu, osoba koje vam mogu dati potporu, referenca i tako dalje.

… nemate prakse u traženju poslova. „Headhunteri“ ili ne znaju za vas ili su vas zaboravili. 

… nemate možda toliko iskustva u rješavanju određenih poslovnih problema, djelovanja u određenim situacijama i komunikacije s raznim ljudima, koliko to možda ima osoba koja je promijenila više poslova.

… vaša karijera stagnira. Prestanete se pitati što biste drugo mogli raditi, bolje, zanimljivije. Počinjete zanemarivati svoje talente, želje i zapadate u rutinu, koja je pogubna za napredovanje u karijeri.

… prestanete pratiti stvari koje možda nisu toliko u sferi vašeg posla, već ste fokusirani samo na određene stvari.

… može doći do pada samopouzdanja u vlastite sposobnosti da radite nešto drugo osim onoga što radite već godinama.

… počinjete sebe kao osobu identificirati s poslom i da bez tog posla više ne vrijedite toliko. Lako zaboravljate da je to samo posao, ne vaš život, i da je vrlo lako zamjenjiv, bez obzira na sve.

… postajete zadovoljni s premalim stvarima, iako znate da možete i zaslužujete više.

Svakako treba napomenuti da je ovaj članak isključivo za osobe koje imaju najmanje desetljeće radnog iskustva ili su barem na jednome radnome mjestu, odnosno u jednoj tvrtki provele duže vremensko razdoblje (pet i više godina). Ovaj članak nikako se ne smije smatrati kao savjet da je dobro što češće mijenjati posao.

zena.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera