Pravilnik o načinu utvrđivanja i uplate doprinosa Zaštitnom fondu RS

25.12.2015. 08:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
doprinosi

Ovim pravilnikom uređuju se način utvrđivnja i obračuna doprinosa, kao i rokovi uplate doprinosa koji članovi plaćaju Zaštitnom fondu Republike Srpske

 

Na osnovu člana 7. stav 2. alineja 7. i  člana 9. stav 1. alineja 2. Zakona o društvima za osiguranje (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 17/05, 1/06, 64/06 i 74/10), člana 55. st. 4, 5, 6. i 7. i člana 56. stav 1. t. 1. i 2. Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 82/15) i člana 18. stav 1. tačka 2. Statuta Agencije za osiguranje Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 2/15), Upravni odbor Agencije za osiguranje RepublikeSrpske, na sjednici od 17. decembra 2015. godine, donio je

 

PRAVILNIK

O NAČINU UTVRĐIVANJA, OBRAČUNU I ROKOVIMA UPLATE DOPRINOSA ZAŠTITNOM FONDU REPUBLIKE SRPSKE

 

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se način utvrđivnja i obračuna doprinosa, kao i rokovi uplate doprinosa koji članovi plaćaju Zaštitnom fondu Republike Srpske (u daljem tekstu: Zaštitni fond).

 

Član 2.

Obveznici uplate doprinosa su članovi Zaštitnog fonda, odnosno sva društva za osiguranje koja u Republici Srpskoj  obavljaju poslove u vrstama:

1) osiguranja putnika u javnom prijevozu od posljedica nesrećnog slučaja, osim putnika u zračnom saobraćaju (u daljem tekstu: osiguranje putnika u javnom prijevozu) i

2) osiguranja vlasnika vozila od odgovornosti za štetu  prouzrokovanu trećim licima (u daljem tekstu: osiguranje od autoodgovornosti), bez obzira da li imaju sjedište u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH.

 

Član 3.

Doprinos članova Zaštitnog fonda utvrđuje se odlukom Agencije za osiguranje Republike Srpske (u daljem tekstu: Agencija).

 

Član 4.

(1) Ukupan doprinos svih članova Zaštitnog fonda za narednu poslovnu godinu utvrđuje se odlukom Agencije na osnovu analize finansijskog plana Zaštitnog fonda, primjenom procenta na ukupno obračunatu premiju u vrstama osiguranja od autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prijevozu u mjerodavnom periodu od 12 (dvanaest) mjeseci.

(2) Pod mjerodavnim periodom, u smislu ovog pravilnika, podrazumijeva se period od 1. novembra godine koja prethodi obračunu do 1. novembra tekuće godine u kojoj se doprinos obračunava.

(3) Ukupan doprinos iz stava 1. ovog člana utvrđuje se do 31. decembra tekuće godine u kojoj se doprinos obračunava.

(4) Godišnji iznos pojedinačnih doprinosa članova Zaštitnog fonda, u ukupnom doprinosu svih članova iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se aktom Zaštitnog fonda, srazmjerno njihovom učešć u u ukupno obračunatoj premiji u vrstama osiguranja od autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prijevozu u navedenom mjerodavnom periodu.

(5) Utvrđeni godišnji iznos pojedinačnih doprinosa članova Zaštitnog fonda dijeli se na 12 jednakih mjesečnih rata, koje članovi uplaćuju u korist Zaštitnog fonda do 5. u mjesecu za tekući mjesec.

(6) Zaštitni fond je obavezan da obračune iz stava 4. ovog člana dostavi članovima Zaštitnog fonda u roku od 7 (sedam) dana od dana obračuna.

(7) Zaštitni fond je obavezan da pregled sa pojedinačnim obračunima doprinosa počlanovima iz stava 4. ovog člana dostavi Agenciji u roku od 7 (sedam) dana od dana obračuna.

 

Član 5.

(1) Za nove članove Zaštitnog fonda koji su u tekućoj  poslovnoj godini dobili dozvolu za obavljanje poslova u  vrstama osiguranja od autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prijevozu, aktom Agencije se određuje paušalni iznos kao njihov prvi godišnji doprinos Zaštitnom fondu.

(2) Paušalni iznos doprinosa iz stava 1. ovog člana utvrđuje se tako što se prosječni mjesečni doprinos četiri člana, sa članstvom u Zaštitnom fondu u prethodne dvije godine, kojima je za tekuću poslovnu godinu utvrđen najniži iznos doprinosa, pomnoži sa brojem mjeseci poslovanja novog člana Zaštitnog fonda u tekućoj poslovnoj godini.

(3) Ako je novi član Zaštitnog fonda društvo za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj, osnovano u tekućoj godini, broj mjeseci poslovanja iz stava 2. ovog člana računa se od prvog dana narednog mjeseca od dana upisa u registar kod nadležnog suda do kraja poslovne godine.

(4) Ukoliko je novi član Zaštitnog fonda društvo za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj, koje prethodno nije obavljalo poslove u vrstama osiguranja od autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prijevozu, broj mjeseci poslovanja iz stava 2. ovog člana računa se od prvog dana narednog mjeseca od dana izdavanja rješenja Agencije kojim se društvu daje dozvola za navedene vrste osiguranja do kraja poslovne godine.

(5) Ako je novi član Zaštitnog fonda filijala društva za osiguranje sa sjedištem u Federaciji BiH,osnovana u tekućoj godini, broj mjeseci poslovanja iz stava 2. ovog člana računa se od prvog dana narednog mjeseca od dana izdavanja rješenja o upisu u registar kod Agencije do kraja poslovne godine.

(6) Ukoliko je novi član Zaštitnog fonda filijala društva za osiguranje sa sjedištem u Federaciji BiH, koja prethodno nije obavljala poslove u vrstama osiguranja od autoodgovornosti i osiguranja putnika u javnom prijevozu, broj mjeseci poslovanja iz stava 2. ovog člana računa se od prvog dana narednog mjeseca od dana registracije izmjene podataka za filijalu kod Agencije do kraja poslovne godine.

(7) Paušalni iznos doprinosa iz stava 1. ovog člana plaća se u jednakim mjesečnim ratama.

(8) Dospjele rate doprinosa uplaćuju se u korist Zaštitnog fonda jednokratno, u roku od 7 (sedam) dana od dana prijema rješenja Agencije, a ostale rate se plaćaju do 5. u mjesecu za tekući mjesec, počevši od prvog narednog mjeseca od dana prijema akta Agencije iz stava 1. ovog člana.

 

Član 6.

(1) Radi osiguranja redovne uplate doprinosa Zaštitnom fondu i omogućavanja redovnog izvršenja obaveza iz člana 51. Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, članovi Zaštitnog fonda su obavezni da Zaštitnom fondu dostave bankarsku garanciju za osiguranje plaćanja obaveze po osnovu utvrđenog doprinosa na iznos utvrđene obaveze, najkasnije do 5. januara tekuće godine, o čemu se obavještava Agencija, najkasnije do 15. januara tekuće godine.

(2) Zaštitni fond može da aktivira instrument osiguranja plaćanja iz stava 1. ovog člana u slučaju zakašnjenja u plaćanju dospjelih obaveza po osnovu doprinosa utvrđenog u skladu sa ovim pravilnikom.

(3) Zaštitni fond je, u slučaju aktiviranja instrumenta osiguranja plaćanja, obavezan da obavijesti Agenciju u roku od 7 (sedam) dana od dana aktiviranja.

(4) U slučaju neizvršenja uplata doprinosa u propisanom roku, Zaštitni fond je obavezan da pošalje opomenu članu koji kasni sa uplatom i o tome obavijesti Agenciju u roku od 7 (sedam) dana od dana zakašnjenja.

(5) U obavijesti Agenciji iz stava 4. ovog člana Zaštitni fond navodi podatke o nazivu člana, broju dana zakašnjenja uplate doprinosa u odnosu na propisani rok, kao i iznos doprinosa za koje uplata nije izvršena u roku.

 

Član 7.

(1) U slučaju kašnjenja uplate doprinosa prema Zaštitnom fondu u odnosu na propisani rok, član Zaštitnog fonda plaća zakonsku zateznu kamatu koja se obračunava na iznos  dospjelog neuplaćenog doprinosa.

(2) Zaštitni fond vrši obračun zatezne kamate iz stava 1. ovog člana kvartalno i daje nalog da se izvrši uplata dospjelog neuplaćenog doprinosa i obračunatog iznosa zatezne kamate.

(3) Ukupan iznos obračunate zatezne kamate iz stava 2. ovog člana ne uključuje se u ukupan iznos doprinosa kao osnovica pri određivanju doprinosa iz člana 4. ovog pravilnika.

(4) Zaštitni fond je obavezan da odmah obavijesti Agenciju ukoliko član Zaštitnog fonda nije izvršio uplatu po opomeni za kašnjenje i obračunu zatezne kamate.

 

Član 8.

(1) Ukoliko Zaštitni fond po godišnjem obračunu ostvari višak prihoda nad rashodima u dijelu doprinosa, ostvareni višak prihoda se prijenosi u narednu poslovnu godinu i uzima se u obzir prilikom određivanja visine doprinosa za narednu poslovnu godinu.

(2) Ukoliko Zaštitni fond po godišnjem obračunu ostvari manjak prihoda nad rashodima u dijelu doprinosa, manjak se pokriva iz doprinosa za narednu poslovnu godinu.

(3) U slučaju da uplaćeni doprinosi tokom godine nisu dovoljni za izmirenje dospjelih obaveza iz zakonske nadležnosti Zaštitnog fonda, članovi su obavezni da uplate dodatna sredstva, o čemu odluku donosi Agencija.

 

Član 9.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje važiti Odluka o načinu utvrđivanja i obračuna doprinosa Zaštitnom fondu Republike Srpske, rokovima uplate i načinu vođenja sredstava doprinosa (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 80/09, 40/10 i 2/15).

 

Član 10.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

 

Po Ovlaštenju

predsjednika Upravnog odbora

Darko Radić, s.r.

 

Broj: UO-34/15

17. decembra 2015. godine ,

Banja Luka

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Legislativa