Zakon o doprinosima

03.09.1998. 09:00 / Izvor: Službene novine Federacije BiH
Zakon o doprinosima

Ovim zakonom uređuje se sistem obaveznih doprinosa, kao osnovnih instrumenata za finansiranje obaveznog: penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti (u daljem tekstu: doprinosi), kao i gornja granica stopa doprinosa na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine

 

ZAKON

O DOPRINOSIMA

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se sistem obaveznih doprinosa, kao osnovnih instrumenata za finansiranje obaveznog: penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti (u daljem tekstu: doprinosi), kao i gornja granica stopa doprinosa na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

Stope doprinosa utvrđuju nadležni organi, s tim da visina stopa ne može biti veća od visine stopa propisanih ovim zakonom.

 

Član 2.

Doprinosi i drugi izvori sredstava koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom, za finansiranje prava iznad obaveznog nivoa iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti, utvrđuju se u skladu sa federalnim zakonima iz tih oblasti i propisima donesenim na osnovu tih zakona.

Za provođenje socijalne politike i formiranja službi socijalne zaštite, u okviru sistema, instrumenata i nadležnosti utvrđenih ovim zakonom i propisima iz stava 1. ovog člana, nadležni su kantoni-županije i zakonom određeni organi nosilaca osiguranja.

 

Član 3.

Doprinosi su prihod nosilaca osiguranja.

 

II - VRSTE DOPRINOSA

Član 4.

Doprinosi se obračunavaju i plaćaju:

1. iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika;

2. na isplaćena lična primanja na teret poslodavca;

3. iz drugih izvora, koje obezbjeđuju obveznici obračunava-nja i uplate doprinosa u skladu sa propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti.

 

III - OBVEZNICI DOPRINOSA

Član 5.

Obveznik doprinosa iz člana 4. tačka 1. ovog zakona je fizičko lice - rezident Federacije:

- koje je na teritoriji Federacije u radnom odnosu kod pravnog ili fizičkog lica - rezidenta Federacije;

- koje je izabrano ili imenovano na javnu ili drugu dužnost i za obavljanje te dužnosti ostvaruje plaću ili drugu naknadu koja se tretira kao plaća;

- koje je na teritoriji Federacije zaposleno kod pravnog ili fizičkog lica - nerezidenta Federacije, međunarodne organizacije i ustanove ili stranog diplomatskog i konzularnog predstavništva, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno;

- koje je od strane pravnog ili fizičkog lica - rezidenta Federacije, kod kojeg je u radnom odnosu, upućeno na rad ili stručno usavršavanje u inostranstvo, ako nije obavezno osigurano po propisima države u koju je upućeno ili ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno;

- koje je zaposleno u inostranstvu kod inostranog poslodavca, ako nije obavezno osigurano kod inostranog nosioca socijalnog osiguranja;

- koje samostalno obavlja privrednu, profesionalnu ili drugu djelatnost kao osnovno zanimanje;

- koje ostvaruje prihod od autorskih prava, a koje nije obavezno osigurano po drugom osnovu;

- koje se bavi zemljoradnjom kao jedinim ili glavnim zanimanjem;

- vrhunski sportisti, ako nisu obavezno osigurani po drugom osnovu;

- druga fizička lica - rezidenti Federacije, u skladu sa propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti.

Obveznik doprinosa iz člana 4. tačka 1. ovog zakona je i fizičko lice - nerezident Federacije koje je na teritoriji Federacije:

- u radnom odnosu kod pravnog ili fizičkog lica - rezidenta Federacije;

- zaposleno kod pravnog ili fizičkog lica - nerezidenta Federacije, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno;

- zaposleno kod međunarodne organizacije i ustanove ili stranog diplomatskog i konzularnog predstavništva, ako međunarodnim ugovorom nije drugačije predviđeno.

Obveznik doprinosa iz člana 4. tačka 2. ovog zakona je:

- pravno ili fizičko lice - rezident Federacije, koje zapošljava radnike, za radnike u radnom odnosu i s njima izjednačene osiguranike;

- fizičko lice - rezident Federacije koja samostalno obavlja privrednu, profesionalnu ili drugu djelatnost kao osnovno zanimanje.

Obveznici doprinosa iz člana 4. tačka 3. ovog zakona su: zavodi, fondovi, organi uprave i druga pravna ili fizička lica određena propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i osiguranju od nezaposlenosti.

Rezidentom Federacije u smislu ovog zakona smatra se fizičko lice koje na teritoriji Federacije ima prebivalište ili boravište.

Status rezidenta ima i fizičko lice koje je kao šef diplomatskog ili konzularnog predstavništva ili kao diplomatski ili konzularni službenik zaposleno u domaćem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu u inostranstvu, ako se na ta primanja ne plaća doprinos u zemlji u kojoj je zaposleno.

Status rezidenta ima i fizičko lice koje je upućeno u inostranstvo radi obavljanja poslova za Federaciju, za fizičko ili pravno lice - rezidenta Federacije ili za međunarodnu organizaciju.

 

IV - OSNOVICA DOPRINOSA

Član 6.

Osnovicu doprinosa iz člana 4. tačka 1. ovog zakona čini:

1. bruto plaća zaposlenog radnika, rukovodnog radnika i pripravnika;

2. bruto plaća ili druga naknada funkcionera, koja zamjenjuje plaću;

3. naknada plaće za prekid rada koji nije prouzrokovao radnik;

4. naknada plaće za vrijeme praznika za koje se po zakonu ne radi;

5. naknada plaće za vrijeme odsustva sa posla radnika u vrijeme korištenja godišnjeg odmora;

6. naknada plaće za vrijeme odsustva sa posla u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i dr;

7. naknada plaće za vrijeme odsustva radnika sa posla radi obrazovanja i stručnog osposobljavanja i prekvalifikacije radnika;

8. naknada plaće u slučajevima privremene spriječenosti za rad usljed bolesti do 42 dana;

9. naknada plaće zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, koja se isplaćuje iz sredstava pravnog, odnosno fizičkog lica kod kojeg je osiguranik zaposlen;

10. bruto-plaća odnosno naknada plaće radnika koji samostalno obavlja privrednu, profesionalnu ili drugu djelatnost kao osnovno zanimanje, s tim da ta osnovica ne može biti niža od prosječne mjesečne bruto plaće zaposlenih na teritoriji Federacije, prema posljednjem objavljenom podatku Zavoda za statistiku. Izuzetno od odredbi ove tačke, za radnika koji samostalno obavlja privrednu djelatnost koja se prema odluci nadležnog kantonalnog-županijskog organa smatra niskoakumulativnom, osnovica doprinosa ne može biti niža od 60% prosječne mjesečne bruto-plaće zaposlenih u privredi na teritoriji Federacije, prema posljednjem objavljenom podatku;

11. prosječna mjesečna bruto-plaća zaposlenih u privredi na teritoriji Federacije prema posljednjem objavljenom podatku, za lice koje se bavi zemljoradnjom kao jedinim ili glavnim zanimanjem, a do utvrđivanja osnovice od strane nadležnih organa iz člana 1. ovog zakona;

12. primanja od autorskih prava i primanja vrhunskih sportista, s tim da ta osnovica ne može biti niža od prosječne mjesečne bruto-plaće zaposlenih na teritoriji Federacije po posljednjem objavljenom podatku;

13. ostala primanja i naknade fizičkih lica koja nisu obveznici doprinosa po drugom osnovu, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i osiguranju od nezaposlenosti.

 

Član 7.

Osnovica iz člana 6. tač. 1. do 9. ovog zakona je bruto - plaća, odnosno naknada plaće radnika, utvrđena u skladu sa zakonom ili drugim propisima.

Osnovica iz člana 6. tač. 1. do 9. ovog zakona, za obveznika koji je na teritoriji Federacije zaposlen kod pravnog ili fizičkog lica - nerezidenta Federacije je njegova bruto - plaća, s tim da će najniži iznos te osnovice propisati Federalni ministar finansija - Federalni ministar financija.

Osnovica iz člana 6. tač. 1. do 9. ovog zakona, za obveznika koji je na teritoriji Federacije zaposlen kod humanitarne organizacije - nerezidenta Federacije je njegova bruto plaća, s tim da ta osnovica ne može biti niža od prosječne mjesečne bruto-plaće zaposlenih u Federaciji po posljednjem objavljenom podatku.

Za obveznika koji je u radnom odnosu sa poslodavcem - rezidentom Federacije, a koji je upućen na rad ili stručno usavršavanje u inostranstvo, kao i za obveznika zaposlenog u inostranstvu kod inostranog poslodavca, osnovicu doprinosa iz člana 4. tačka 1. ovog zakona čine lična primanja koja bi za istu vrstu posla ostvario u Federaciji, s tim da ta osnovica ne može biti niža od prosječne mjesečne bruto-plaće zaposlenih u Federaciji po posljednjem objavljenom podatku.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, osnovicu, stopu i način obračunavanja i plaćanja doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje radnika na radu u inostranstvu odrediće Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog resornog ministarstva i nosioca osiguranja.

 

Član 8.

Osnovicu doprinosa iz člana 4. tačka 2. ovog zakona čini bruto-plaća i druga lična primanja radnika u radnom odnosu kod pravnih ili fizičkih lica - rezidenata Federacije i s njima izjednačenih osiguranika, iz čl. 6. i 7. ovog zakona.

Doprinosi iz stava 1. ovog člana imaju karakter troškova poslovanja.

Doprinosi iz člana 4. tačka 3. ovog zakona, obračunavaju se na osnovicu utvrđenu u skladu sa propisima iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti.

 

Član 9.

Doprinosi iz člana 4. tač. 1. i 2. ovog zakona ne plaćaju se na primanja utvrđena Zakonom o porezu na plaću (Službene novine Federacije BiH, br. 26/96, 27/97 i 12/98) na koja se ne plaća porez na plaću.

Izuzetno, doprinosi iz člana 4. tačka 3. ovog zakona, za pojedine kategorije osiguranika obuhvaćene stavom 1. ovog člana, plaćaju se u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i osiguranju od nezaposlenosti.

 

V - STOPE DOPRINOSA

Član 10.

Najviše stope doprinosa mogu iznositi:

a) za penzijsko i invalidsko osiguranje:

1. iz ličnih primanja i drugih primanja osiguranika 17%,

2. na isplaćena lična primanja na teret poslodavca 7%.

Na isplaćena lična primanja zaposlenih kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, poslodavac plaća dodatni doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od:

- 2% za osiguranike raspoređene na radno mjesto na kojem se 12 mjeseci efektivnog rada računa kao 14 mjeseci staža osiguranja;

- 3% za osiguranika raspoređenog na radno mjesto na kojem se 12 mjeseci efektivnog rada računa kao 15 mjeseci staža osiguranja;

- 6% za osiguranika raspoređenog na radno mjesto na kojem se 12 mjeseci efektivnog rada računa preko 15 mjeseci staža osiguranja.

b) za zdravstveno osiguranje:

1. iz ličnih primanja i drugih primanja osiguranika 13%

2. na isplaćena lična primanja na teret poslodavca 5%

c) za osiguranje od nezaposlenosti:

1. iz ličnih primanja i drugih primanja osiguranika 2%

2. na isplaćena lična primanja na teret poslodavca 1%.

 

VI - OBRAČUN I UPLATA DOPRINOSA

Član 11.

Obračun, obustavu i uplatu doprinosa za obveznika doprinosa vrši isplatilac plaće i drugih ličnih primanja - rezident Federacije mjesečno, odnosno prilikom svake isplate.

Zavod za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Zavod) dužan je obustaviti isplatu plaća ako nisu obračunati i, istovremeno sa isplatom plaća, uplaćeni propisani doprinosi isplatiocu iz stava 1. ovog člana, koji svoje finansijsko poslovanje vrši preko računa otvorenog kod Zavoda.

Isplatilac iz stava 1. ovog člana dužan je obvezniku doprinosa iz člana 4. tačka 1. ovog zakona, prilikom svake isplate, izdati jedan primjerak obračuna bruto-plaće ili drugog primanja i obustavljenih doprinosa.

Obveznik doprinosa koji samostalno obavlja privrednu, profesionalnu ili drugu djelatnost kao osnovno zanimanje, obveznik doprinosa koji se bavi zemljoradnjom kao jedinim ili glavnim zanimanjem, obveznik doprinosa koji je zaposlen kod nerezidenta Federacije i ostali obveznici doprinosa dužni su sami obračunati i uplatiti doprinose do sedmog u mjesecu za protekli mjesec.

Obračun, obustavu i uplatu doprinosa za obveznika koji je na teritoriji Federacije zaposlen kod nerezidenta Federacije može vršiti i pravno ili fizičko lice - nerezident Federacije, o čemu obvezniku dostavlja obračun iz stava 3. ovog člana.

 

Član 12.

Uplata doprinosa za socijalno osiguranje vrši se u sredstvima plaćanja u kojima je izvršena i isplata plaća i drugih ličnih primanja.

Doprinosi za socijalno osiguranje uplaćuju se, po vrstama, na propisane uplate račune kod Zavoda.

 

Član 13.

Na iznose doprinosa obaveznog socijalnog osiguranja koji nisu plaćeni u propisanom roku plaća se kamata po stopi od 0,2% dnevno za svaki dan zakašnjenja.

 

Član 14.

Kontrolu obračuna i uplate doprinosa vrši Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine i Finansijska policija - Financijska policija, svako iz svog djelokruga.

 

VII - KAZNENE ODREDBE

Član 15.

Novčanom kaznom od dvostrukog do osmorostrukog iznosa obaveze po osnovu doprinosa, za prekršaj koji predstavlja težu povredu federalnog propisa, kaznit će se pravno lice - isplatilac plaće i drugih ličnih primanja, ako ne obračuna, manje obračuna ili ne uplati doprinose na način i u rokovima propisanim ovim zakonom.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 200 do 2.000 KM.

 

Član 16.

Novčanom kaznom od 500 do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice - imalac radnje, ako ne obračuna, manje obračuna ili ne uplati doprinose na način i u rokovima propisanim ovim zakonom.

 

Član 17.

Novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice, ako ne obračuna, manje obračuna ili ne uplati doprinose na način i u rokovima propisanim ovim zakonom.

 

VIII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18.

Do osnivanja i početka rada nosilaca osiguranja po federalnim propisima, doprinosi su prihodi nadležnih postojećih nosilaca osiguranja.

 

Član 19.

Obavezni doprinosi za druge namjene na teritoriji Federacije, izuzev obaveznih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, mogu se uvoditi samo ovim zakonom.

 

Član 20.

Uputstvo o načinu obračuna i uplate doprinosa donijet će Federalni ministar finansija - Federalni ministar financija u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

Član 21.

Danom stupanja na snagu ovog zakona na teritoriji Federacije prestaje primjena propisa kojima je do dana stupanja na snagu ovog zakona bilo uređeno obračunavanje i plaćanje doprinosa na teritoriji Federacije.

 

Član 22.

Do utvrđivanja stopa doprinosa iz člana 1. stav 2. ovog zakona, primjenjivaće se stope propisane članom 10. ovog zakona.

 

Član 23.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

 

Predsjedavajući

Doma naroda

Parlamenta Federacije BiH

Mariofil Ljubić, s. r.

 

Predsjedavajući

Predstavničkog doma

Parlamenta Federacije BiH

Enver Kreso, s. r.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Legislativa