Sarajevo prepoznato kao turistička destinacija u vrijeme ramazana

22.06.2015. 13:18 / Izvor: Fena
Sarajevo prepoznato kao turistička destinacija u vrijeme ramazana

Drugačiji mentalitet i tradicija spasili su turizam u Sarajevu i BiH, s obzirom na to da je u proteklih nekoliko godina ramazan u jeku turističke sezone.

Muslimani iz arapskih zemalja u vrijeme ramazana putuju, za razliku od muslimana iz Bosne i Hercegovine koji u vrijeme tog, za njih svetog mjeseca, najradije ostaju u svojim mjestima i na tradicionalan način prakticiraju religiju, uz ramazanska druženja, odlaske u džamiju i porodične iftare.

No, drugačiji mentalitet i tradicija spasili su turizam u Sarajevu i BiH, s obzirom na to da je u proteklih nekoliko godina ramazan u jeku turističke sezone.

Prije pet- šest godina Sarajevo je u tom mjesecu bilo pusto, ali uvođenjem različitih vjerskih programa slika je promijenjena.

Ponuda je najzanimljivija turistima iz Turske i arapskih zemalja.

Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić Feni je kazala da su aktuelizirane destinacije koje su zanimljive turistima s vjerskog aspekta.

Između ostalog, otvoren je Sarajevo ramazan festival u okviru kojeg su aktivnosti organizirane na različitim lokacijama u gradu.

"Iftar na Žutoj tabiji, muzeji, džamije, biblioteke, neke su od ponuda koje su zanimljive našim gostima", istakla je Hadžiefendić-Mešić.

Tokom ramazana Sarajevo, ali i drugi gradovi u BiH, tradicionalno, "žive" do ranih jutarnjih sati, odnosno do sehura, kada počinje post. S obzirom na to da post traje oko 18 sati, vjernici koriste večernje sate za druženja, kafe ili šetnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza