Himzo Bužimkić: Čamce počeo praviti iz ljubavi prema Uni

11.07.2017. 11:50 / Izvor: Avaz.ba

Jedan od najpoznatijih lađara iz Bosanske Krupe Himzo Bužimkić pravi unske lađe više od 30 godina.

Jedan od najpoznatijih lađara iz Bosanske Krupe Himzo Bužimkić pravi unske lađe više od 30 godina. Njegove lađe poznate su širom svijeta, a ovaj sada već stari majstor kaže da je zavolio ovaj zanat zbog Une i njenih ljepota. 

Pomoć sinova

"Mi ih, vjerovatno zbog naše ljubavi prema Uni, zovemo lađama, ali, u principu, to je drveni čamac. Ovo mi je hobi, lijepo je što od toga mogu i zaraditi, pa spajam ugodno s korisnim", rekao je Bužimkić.

Ovaj poznati majstor napravio je stotine lađa koje plove širom svijeta. Mnogi će za njega reći da je najbolji lađar, ali on nam je skromno rekao da se ne voli hvaliti, ali da su neke njegove lađe stigle do Londona, Ženeve, Ljubljane, Makedonije, Hrvatske, a da ne zna ni sam koliko ih plovi rijekama BiH.

"Stalno mi se javljaju ljudi sa svih strana svijeta koji žele baš moju lađu. Vjerovatno se prepoznaje ta ljubav koju unesem u njihovu izradu, pa su prepoznatljive", kazao nam je Bužimkić.

Za pravljenje lađe potrebno mu je pet do sedam dana, ali pripremanje drveta traje i po pola godine. Bužimkić ističe da koristi domaće drvo petrovačku smrču, koju siječe u decembru. Izreže je u februaru i suši je do juna, kada se može početi upotrebljavati.

Dar od Boga 

Svoju ljubav i znanje prenio je na dvojicu sinova, koji, zbog svojih primarnih poslova, ne mogu svaki dan provoditi u radionici, ali, kako nam je rekao, uvijek pronađu vremena da dođu u radionicu i pomognu ocu. 

"Osim sinova, sa mnom rade svakodnevno dvojica momaka. Ko god dođe u radionicu, poželi da ostane, jer ovo je pravi merak, raditi pored prelijepe Une u finoj atmosferi, to je baš dar od Boga", rekao je Bužimkić.

Ne cijenimo naše resurse

"Mi, Bosanci, čudan smo narod, često volimo više tuđe nego naše. Mnogi hvale indijski orah ili nešto slično, a imamo petrovačku smrču, koja je vrhunsko drvo za izradu riječnih plovila. Mnogi ne znaju da kod nas raste jedna vrsta javora koja se koristila za izradu Stradivarijevih violina, koje su najbolje i najskuplje na svijetu", rekao je Bužimkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti