Jasmina Šahović: Poduzetnica koja je gradski život zamijenila seoskim

31.03.2016. 15:11 / Izvor: Akta.ba
Jasmina Šahović: Poduzetnica koja je gradski život zamijenila seoskim

Poslovna priča Jasmine Šahović počinje se graditi od 1999. godine kada je prvi put otišla u zavičaj svoga muža, selo Filipovići u Ustikolinu u blizini Foče.

Priča Jasmine Šahović, poduzetnice iz Ustikoline i predsjednice Udruženja žena "Emina" nije uobičajna. Njena poslovna priča počinje se graditi od 1999. godine kada je Jasmina prvi put otišla u zavičaj svoga muža, selo Filipoviće u Ustikolini u blizini Foče. Na prvi pogled nešto je u tom kraju pronašla, tako da je ubrzo sa mužem i dvoje djece gradski život zamijenila seoskim. Iz Sarajeva je otišla u Filipoviće kako bi pokrenula poljoprivrednu proizvodnju, od koje danas osim svoje porodice hrani još nekoliko porodica iz Udruženja Emina.

Kada su došli na selo počeli su od nule. Trebalo je puno raditi i ulagati. Počeli su sa paprikama, potom patlidžanom. Izgradili su dva plastenika i iz dana u dan sve su više radili i širili se. Rezultati su došli tek za nekoliko godina rada, odnosno kada ih je počela zastupati italijanska fondacija “Slow Food”, koja se brine za promociju gastronomskih tradicija i finansira projekte za zaštitu agrikulturne raznovrnosti.

Osnovala je Udruženje Emina, a Slow Food je ženama Udruženja omogućio značajnu edukaciju, zahvaljujući kojoj su mnogo toga promijenile u svom načinu rada, iako i dalje vjerne bh. tradiciji.

Jasmina danas ima šest plastenika, a saradnju je ostvarila sa Konzumom, koji se odlučio da staviti njihove proizvode u ponudu.

"Prošle godine smo proizveli 22 hiljade tegla proizvoda kroz svoje projekte s Konzumom, a ove godine smo tu brojku podigli na 30 hiljada", kaže Jasmina, naglašavajući kako je ovo veliki biznis u kojem pored nje, muža i dvoje djece učestvuju druge porodice.

Ova uspješna poduzetnica vjeruje da se samo radom mogu ostvariti rezultati, stoga poručuje budućim poduzetnicima da sve što rade , rade kvalitetno.

"Ne težite za bogatstvom, budite zadovoljni za malim rezultatima", kaže ona, smatrajući kako svaka kuća u našoj državi može biti jedna mala fabrika.

Drži se parole "Bolje se prevrtati od umora, nego od gladi" i to nastoji da usadi svojoj djeci, koji i pored toga što studiraju Mašinstvo i poljoprivredu ne odsutaju od motike. Kaže cijene, trud i rad i to joj je motivacija da ide dalje.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti