Jasminka Pindžo: Prepreke postoje da bi se prebrodile

18.05.2015. 11:10 / Izvor: eKapija.ba

Jasminka Pindžo, direktorica kompanije "Eko Teh" iz Sarajeva, dobitnica je nagrade Lady Boss u kategoriji srednjeg biznisa. Svim ženama koje ima viziju i vjeru u svoje ideje savjetuje da hrabro krenu u njihovu realizaciju.

Jasminka Pindžo, direktorica kompanije "Eko Teh" iz Sarajeva, dobitnica je nagrade Lady Boss u kategoriji srednjeg biznisa koja joj je dodijeljena na svečanosti dodjele nagrada održanoj u sarajevskoj Vijećnici. Ova nagrada se dodjeljuje najuspješnijim ženama u biznisu u BiH.

Ova poduzetnica smatra da su  istrajnost i predanost poslu, ali poštovanje saradnika, tolerancija i uvažavanje različitosti mišljenja osnovni faktori za uspjeh.

Svim ženama koje ima viziju i vjeru u svoje ideje savjetuje da  hrabro krenu u njihovu realizaciju. Međutim, isto tako na tom putu moraju da se naoružaju strpljenjem, samopouzdanjem i nepokolebljivom ustrajnosti.

Govoreći o nagradi Lady Boss za ekapija.ba kaže da je izuzetno počašćena i dirnuta, jer, navodi, nije lako uspostaviti a naročito održati zdravu ravnotežu između poslovnog uspjeha i  porodične harmonije.

Osvrnuvši se na trenutni položaj žene u poslovnom svijetu kaže da se one nalaze u podređenom položaju u svim segmentima našeg društva te da svi iz tog razloga trebaju još više napora ulagati u unapređenje položaja svake žene u našem društvu bez obzira da li se radi o majkama, poslovnim ženama ili ženama koje su aktivne na političkoj sceni.

Govoreći o problemima sa kojima se susreće u poslovanje kaže da su oni isti kao i kod većina drugih kompanija. ''I mi se susrećemo sa čitavim dijapazonom prepreka, međutim moja poslovna filozofija je da prepreke postoje upravo da bi se prebrodile'', kaže ona za ekapija.ba.

Otvaranju vlastite firme prethodilo je stjecanje dugogodišnjeg iskustva u građevinskom sektoru. Prva radna iskustva Pindžo počinje sticati u odjeljenju ‘Projektni Biro’ građevinske kompanije "Traser" u Sarajevu u kojoj se zaposlila 1978. nakon završene osnovne i srednje škole.

Već 1980. godine zasniva stalni radni odnos sa firmom ‘Unigradnja’ d.o.o., na odjeljenju tehničke pripreme građevinske dokumentacije i ugovaranja građevinskih poslova.

Nakon položenog stručnog državnog ispita iz oblasti izvođenja radova, nadzora i organizacije gradilišta 1984. godine, pružila joj se prilika da pređe u operativni sektor ‘Unigradnje’, u kojem je preuzela odgovornost rukovodioca gradilišta. 

Kroz obavljanje ove funkcije stjecala je značajna iskustva iz organizacije i rukovođenja u oblasti građevinskih radova i  gradilišta generalno.

''Moje 25-godišnje iskustvo na poziciji rukovodioca na mnogobrojnim građevinskim projektima u Sarajevu i okolini, ponukalo me da 2005. godine pokrenem samostalnu građevinsku obrtničku djelatnost Omnis, koja je na samom početku brojala pet uposlenika'', priča za ekapija.ba ova poduzetnica.

Navodi da je od ovih skromnih, ali izuzetno značajnih početaka njene karijere poslodavca i menadžera, do današnjeg Eko Teh-a koji upošljava 80 djelatnika, prošlo, tačno deset godina predanog rada, odricanja i uspješnog balansiranja poslovnog i porodičnog zivota.

Kompaniju "Eko Teh" d.o.o. osnova 2008. godine. Počeli su od manjih projekata na izvođenju radova u građevinarstvu, a danas se svrstavaju u kategoriju preduzeća srednje veličine, i jedna  su od  značajnijih kompanija u građevinskom sektoru u BiH.

Pindžo kaže da su ovi uspjesi uglavnom rezultat predanog rada i ulagnaja u ljudske i proizvodne resurse.

Konstantno unapređenje radnih odnosa, a posebno sigurnosti na radnom mjestu i ogromno ulaganje u razvoj mehanizacije, osnovni  su profesionalni a i lični principi njenog rukovođenja ovom kompanijom.

''Moje zalaganje za nove investicije kao i želja za širenjem djelatnosti, a sve u cilju pružanja što kompletnijih usluga našim partnerima, rezultiralo je u pokretanju pogona za proizvodnju i plasman PVC stolarije i Al bravarije 2012. godine'', navodi ona.

Od velikog broja uspješno  osmišljenih i realizovanih projekata izdvaja, između ostalih: izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih benzinskih pumpi Energopetrola u Sarajevu i okolini, potpunu rekonstrukciju amfiteatra Fakultetu političkih nauka Sarajevo, radovi na Sava trgovina, Emka Bosnia d.o.o. Goražde, Bolničkom centru Doboj, Ambasadi Kraljevine Španije, Hidrocentrali Mešići, Zgradi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, SPO Marin Dvor, Sarajevo, radovi na prvoj fazi rekonstrukcije doma zdravlja Kumrovec, stambenim objektima u Nedžarićima i Dobrinji, te Osnovnoj školi Aleksa Šantić...

Vaš životni moto?

Živi i pusti druge da žive

Šta smatrate vašim najvećim uspjehom?

Moja djeca su moj uspjeh. I svaki njihov pokušaj da ustraju u ostvarivanju svojih ideja i planova ja smatram i svojim uspjehom.

Najdraži film/knjiga?

Tvrđava, Meša Selimović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti