Biznis forum u Tuzli: "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta"

12.12.2016. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Biznis forum u Tuzli: 'Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta'

Tuzla će 15. decembra biti domaćin Biznis foruma "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“.

Tuzla će 15. decembra biti domaćin Biznis foruma "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“.

Biznis forum bit će održan u Hotelu "Mellain“, a okupit će predstavnike resornih institucija vlasti, stručnjake iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, privrednike iz uspješnih preduzeća Tuzlanskog kantona, te mlade poduzetnike.

Tokom Biznis foruma razgovarat će se o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, poput brojnih parafiskalnih nameta i poreza na dodanu vrijednost, budžetskim poticajima kojima vlast podržava privredu, ulogama vlasti u poticanju poslodavaca na zapošljavanje mladih, prednostima i manjkavostima postojećih programa aktivnih politika zapošljavanja dostupnih poslodavcima i nezaposlenima, kao i načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

Cilj je okupiti predstavnike vlasti, privrede i mlade ljude radi vođenja konstruktivnog dijaloga o pitanjima unapređenja poslovnog okruženja i prilika za zapošljavanje, kako u Tuzlanskom kantonu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Među učesnicima Foruma bit će: Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT, Nermin Hodžić ministar razvoja i poduzetništva TK, prof.dr. Bahrija Umihanić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Ajka Baručić, ekonomska stručnjakinja u Institutu za razvoj mladih KULT, Ranko Markuš, direktor GOPA predstavništva u BiH, Alen Jusupović, vlasnik farme magaraca “Mali Farmer” iz Zavidovića, Vedrana Ajanović iz BIT Centra Tuzla.

"Kada će privrednici osjetiti konkretne, opipljive, vidljive i pozitivne efekte reformi koje se provode?! Uporno je bh. privrednik opterećen teškim poslovnim ambijentom, visokim i raznolikim porezima, brojnim parafiskalnim nametima, a od prošlog mjeseca i plaćanjem poreza na topli obrok i regres zaposlenika. Dakle, nova opterećenja umjesto rasterećenja!", poručila je Ajka Baručić, ekonomska stručnjakinja u Institutu za razvoj mladih KULT, pred održavanje Biznis foruma u Tuzli.

Biznis forum "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta" organizuje Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, a u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave