CityOS Hackathon: Svijetla budućnost mladih developera Sarajeva

23.02.2015. 19:58 / Izvor: eKapija.ba

Mladi developeri Sarajeva svojim inovacijama i inicijativom "Smart Sarajevo" ubijedili najveće svjetske kompanije uključujući IBM, Arduino, Apple i dr. da u Sarajevo investiraju i instaliraju najsavremenije "smart city" IOT tehnologije na svijetu.

Mladi developeri Sarajeva svojim inovacijama i inicijativom "Smart Sarajevo" ubijedili najveće svjetske kompanije uključujući IBM, Arduino, Apple i dr. da u Sarajevo investiraju i instaliraju najsavremenije "smart city" IOT tehnologije na svijetu.

Tehnologija i koncepti su već predstavljeni na najvećem "Internet of Things" svjetskom forum-u u USA od strane CTO (tehnički direktor) IBM-a kao nešto što će promijeniti budućnost. U skopu ove inicijative tehnološki park HUB387 održava "City OS" dvosedmičnu manifestaciju.

7.marta u Sarajevu, po prvi put ikada, održat će se "City OS" hackathon. "City OS“ hackathon je baziran na prošlogodišnjem uspješnom hackathonu koji se desio u tehnološkom parku HUB387 (zgrada Bosmal-a) i već je proizveo četiri uspješna startup-a koji rade na tehnologijama budućnosti u poznatom NEST71 (h)akceleratoru.

"City OS“ hackathon je dio inicijative građana Sarajeva pod nazivom "Smart Sarajevo“.

"Smart Sarajevo“ ("Pametno Sarajevo") je inicijativa mladih, uspješnih i poduzetnih ljudi, da kroz tehnologiju i praktično znanje stvore ljepšu, bolju i sretniju budućnost za građane Sarajeva i okoline. Ova inicijativa je podržana od mladih developera, ekologa, elektroničara, arhitekti, umjetnika, fotografa, ekonomista kao i mnogih drugih.

Sam "City OS“ hackathon je manifestacija koja će trajati dva vikenda. Prvi vikend 7. i 8. mart će biti posvećen prenošenju znanja o tehnologijama budućnosti na mlade generacije. Praktične radionice će biti održane od strane najvećih eksperata iz cijelog svijeta, uključujući pune treninge za Apple iOS development, Arduino elektroniku, IBM-ove cloud servise, Google v8 (node) i angular, i sl.

Drugi vikend će obilježiti famozni 48-satni hackathon u kome će učestvovati najbolji developeri, inžinjeri i hakeri iz regije. Pobjednik ovog prestižnog događaja će dobiti vlasništvo u startup-ima, MacBook Pro, office space, početni kapital za startup-e i dnevni mentorship od strane uspješnih preduzetnika iz San Franciska i Washingon DC, koji iza sebe imaju mnoge uspješne startup-e.

Poziv je otvoren za najbolje developere, inžinjere i druge mlade entuzijaste koji žele da svojim znanjem i kreativnim radom poboljšaju budućnost ovog grada. Ulaz je besplatan i sponzorisan od prijatelja Sarajeva: Švedske ambasade, Mekline-a, Red Bull-a, IBM-a, Arduino-a i mnogih drugih voljnih da se uključe u ovu fenomenalnu inicijativu.

"City OS“ hackathon je organizovan od strane i održat će se u tehnološkom parku HUB387 (zgrada Bosmala, Milana Preloga 12, Sarajevo).

Detaljnije informacije možete naći na: http://cityos.io

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave