Konferencija "Imamo i mi pravo na izbor"

14.03.2016. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Konferencija 'Imamo i mi pravo na izbor'

Učesnici konferencije "Imamo i mi pravo na izbor - izmjene i dopune Izbornog zakona BiH - ljudska prava nacionalnih manjina i ostalih" koja se odvija u organizaciji FSU u BiH i IBHI u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, razmatraće promjene Izbornog zakona unaprijeđivanjem izbornih, ljudskih, prava i dr..

Učesnici konferencije "Imamo i mi pravo na izbor - izmjene i dopune Izbornog zakona BiH - ljudska prava nacionalnih manjina i ostalih" koja se odvija u organizaciji FSU u BiH i IBHI u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, razmatraće promjene Izbornog zakona unaprijeđivanjem izbornih, ljudskih, prava nacionalnih manjina i aktueliziranjem slučaja Sejdić – Finci     

Konferencija „Imamo i mi pravo na izbor - izmjene i dopune Izbornog zakona BiH - ljudska prava nacionalnih manjina i ostalih"  održat će se u hotelu Bristol u Sarajevu, 15. marta 2016. godine. sa početkom u 10:00h.

Manjine ne traže za sebe ništa više od onoga što politički lideri traže za svoje konstitutivne narode, a to je da im drugi ne biraju predstavnike u vlasti već da one budu te koje odlučuju ko će ih zastupati. Oduzeto je pravo, u prvom redu, svima onima koji se iz bilo kojih razloga nisu spremni deklarisati kao pripadnici tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao ni pripadnici konstitutivnih naroda koji ne žive na “svojoj” većinskoj teritoriji, odnosno Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj, kao i Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine nemaju mogućnost kandidovanja. Ovu nepravdu je svojom presudom, u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, pokušao ispraviti Sud za ljudska prava u Strazburu još 22. decembra 2009. godine, ali presuda do danas nije provedena u našoj zemlji. Njom je otvoreno i pitanje izbornih prava i prava na zastupljenost u organima vlasti na svim nivoima svih nacionalnih manjina.

FSU u BiH/IBHI, u okviru Projekta održivosti civilnog društva (CSSP) uz podršku USAID-a, vode zagovaračku kampanju “Donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona u domenu izbornih prava nacionalnih manjina“. Konferencija u Sarajevu samo je jedna od aktivnosti kampanje. U okviru kampanje urađena je i politička analiza “Manjine i Izborni zakon” koja je nedavno usvojena na Konvenciji Koalicije marginalizovanih grupa u BiH “KOMA”. Analiza sadrži prijedloge za unaprijeđenje ljudskih, izbornih, prava nacionalnih manjina i ostalih. Dokument je poslat inter-resornoj radnoj grupi za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i članovima Predsjedništva BiH sa sugestijama da razmotre date prijedloge.

"Polazna tačka je bila da će se Izborni zakon BiH morati mijenjati i dopunjavati i poslije promjena i dopuna vezano za opštinske izbore 2016., koje, čini se, neće ulaziti u sferu ljudskih izbornih prava nacionalnih manjina i ostalih. Proces izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kao i Ustava BiH (slučaj Sejdić – Finci) mora se nastaviti sve do opštih izbora 2018.“, kaže Ranka Ninković Papić, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH.

Za više detalja kontaktirajte Fondaciju za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini, broj 033 219 313 ili email: sif@sif.ba

Kontakt osobe su Zvjezdana Filipović, mob. 061 143 267; zfilipovic@sif.ba i Ena Krkalić, mob. 061 620 015; ena.krkalic@boram.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave