Konferencija - Kako poticajima bolje pomoći bh. privredi?

10.05.2017. 10:52 / Izvor: Akta.ba
Konferencija - Kako poticajima bolje pomoći bh. privredi?

Institut za razvoj mladih KULT 17. maja 2017. godine u Hotelu Holiday u Sarajevu organizovat će konferenciju.

Prema rezultatima „Analize budžetskih poticaja privredi u 2015. g. u BiH s prijedlogom mjera za unaprjeđenje procesa dodjele“ koju je uradio Institut za razvoj mladih KULT, poticaji privredi u 2015. godini iznosili su nešto više od 211 miliona konvertibilnih maraka.

U odnosu na 2014. godinu, izdvajanja bespovratnih i kreditnih sredstava za pomoć privredi umanjenja su za oko 50 miliona maraka, a u odnosu na 2013. godinu za oko 100 miliona maraka.

Ovakav način dodjele budžetskih poticaja ukazuje na nebrigu vlasti za razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, ali i potrebu da se o ovom problemu više govori.

Institut za razvoj mladih KULT 17. maja 2017. godine u Hotelu Holiday u Sarajevu organizovat će konferenciju „Kako poticajima bolje pomoći bh. privredi?“ na kojoj će biti predstavljeni rezultati Analize budžetskih poticaja privredi u BiH u 2015. godini s prijedlogom mjera za unaprjeđenje procesa dodjele sredstava.

Konferencija će simbolično početi u 5 do 12, jer je prema mišljenju brojnih bh. privrednika krajnje vrijeme da se počne misliti o privredi i strateški djelovati.

U Analizi su prikazani podaci o ukupnim izdvajanjima institucija za privredu u šest grana privrede (industrija, energetika,poljoprivreda, turizam, usluge i razvoj preduzetništva i obrta), a izrađeni su na osnovu zaprimljenih upitnika od 83 institucije u BiH, a identifikovano je i 12 mjera za unaprjeđenje procesa dodjele poticaja privredi.

Konferenciji mogu prisustvovati privrednici, građani, mladi i svi koji smatraju da mogu doprinijeti poboljšanju stanja u ovoj oblasti. Broj mjesta je ograničen, a učešće je moguće prijaviti putem linka: https://www.surveymonkey.com/r/poticajiprivredi.

Prijave traju do 16. 5. 2017. godine do 16:30 sati.

Cilj konferencije „Kako poticajima bolje pomoći bh. privredi?“ jeste kroz dijalog s predstavnicima vlasti, privrednicima, te predstavnicima nevladinog i akademskog sektora pronaći način za unaprjeđenje pomoći privredi kroz poticaje.

Konferencija će biti organizovana u okviru inicijative „Poslovni prostor BH“ koju Institut za razvoj mladih KULT sprovodi od 2014. godine i ulaže napore u rješavanje problema enormne nezaposlenosti.

Istraživanje je provedeno u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave