Parafiskalni nameti - prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje

28.11.2016. 14:46 / Izvor: Akta.ba
Parafiskalni nameti - prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje

Cilj Stručnog skupa je predstavljanje Analize parafiskalnih nameta sa osvrtom na svih 13 opština Tuzlanskog kantona.

Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Vas pozivaju na Stručni skup na temu "Parafisklani nameti – prijedlozi i preporuke za smanjenje ili ukidanje".

Stručni skup će se održati u utorak, 29.11.2016.god. u Sali za sastanke restorana “Dramar”, ul. Branilaca BiH br.11, Tuzla, sa početkom u 11:00 sati.

Kao što Vam je poznato, postoji jako puno parafiskalnih nameta koji su „nametnuti“ od svih nivoa vlasti. Ova vrsta nameta nesumnjivo otežava rad biznisima (negativno utiče na poslovno okruženje) i smanjuje prilike za veće zapošljavanje. Iako je većina ovih nameta su uvedena i propisana  pravilnicima ili uredbama, koje se lakše mogu mijenjati od zakona, zanemarivo je malo učinjeno na smanjenju ili ukidanju parafiskalnih nameta. 

NBR, LINK Mostar, zajedno sa Mrežom za ekonomski razvoj BiH –LEDnet, odlučili su da zagovaranjem utiču na uspostavu  registara parafiskalnih nameta koji će onemogućiti dalje haotično uvođenje ovih nameta. Takođe, neophodno je da se određeni nameti smanje ili ukinu, a procesom zagovaranja se to može postići. 

Cilj Stručnog skupa je predstavljanje Analize parafiskalnih nameta sa osvrtom na svih 13 opština Tuzlanskog kantona, provedba stručne rasprave o identifikovanim nametima kako bi se obezbijedili prijedlozi za smanjenje ili ukidanje pojedinih nameta.  Skup se organizuje u sklopu projekta: "Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta" finansiranog od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru CSSP programa. Na Stručnom skupu očekuje se učešće predstavnika općinskih uprava, predstavnika MSPa, udruženja privrednika, te organizacija koje se bave lokalnim ekonomskim razvojem u BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave