Najave / DOGAĐAJI

Prvi regionalni Forum biznis inovacija Sarajevo Unlimited 2016 u novembru

Poduzetnički i inovacijski centar Networks proslavit će svoj prvi rođendan okupljanjem naboljih predavača na Sarajevo Unlimited 2016.

29.10.2016. 09:48 / Izvor: Akta.ba

Zahvaljujući prduzetničkom i inovacijskom centru Networks, Sarajevo Unlimited 2016. ugostit će najveće inovate iz Bosne i Hercegovine i regiona.Glavni grad Bosne i Hercegovine bit će domaćin Prvog regionalnog foruma Sarajevo Unlimited 2016, 2. i 3.11. koji će na jednom mjestu okupiti sve relevatne institucije, kompanije, organizacije, startupe i investitore. Cilj ovog dvodnevnog događaja je promovirati inovacije u biznisu, inovativno poslovanje i korištenje resursa startup kompanija. Najavljeno je više od 500 učesnika i predstavnika vladinih institucija, 35 govornika sa uspješnim poslovnim pričama, a bit će prezentirano 20 najuspješnijih bh.startupa.

Impresivna lista govornika i zainteresiranih za učešće na forumu pokazuje da je projekat međunarodno prepoznat. Ambasador Prvog regionalnog foruma inovacija Sarajevo Unlimited 2016. je proslavljeni bokser Adnan Ćatić alias Felix Sturm, a Forum će biti prilika da se ozvaniči saradnja sa poduzetničkim i inovacijskim centrom Networks. Prvi dan foruma #SarajevoUnlimited bit će posvećen startupima, gdje će se predstavnici investicionih fondova upoznati sa idejama mladih, budućih poduzetnika dok će drugog dana velike kompanije kao što su IBM, Google, Microsoft predstaviti neke od inovativnih rješenja koja su unaprijedila njihovo poslovanje. Promovirat će se najbolje što Bosna i Hercegovina ima - talenti, inovacije, resursi i inspirativne priče o uspjehu:

"Cilj nam je prenijeti dio pozitivnih priča koje svakodnevno slušamo i doživljamo u našem poduzetničkom i inovacijskom centru, Networks, na cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i dokazati svima da Sarajevo može i mora da se istakne na mapi inovacija, inovativnog poslovanja i kreiranja boljeg i naprednijeg poslovnog okruženja", kazala nam je Bojana Škrobić – Omerović, direktorica Networksa.

Jedan od partnera koji je na vrijeme prepoznao ovu uspješnicu i odlučio se uključiti u organizaciju je kompanija Phillip Morris International. Jedan od govornika na konferenciji bit će upravo i Faris Hadrović, menadžer korporativnih poslova u Phillip Morris International za bh. tržište:

"Kao globalni lider na tržištu cigareta i duhanskih proizvoda, Philip Morris International prepoznaje značaj inovacija i novih ideja. Razlog našeg globalnog uspjeha, uključujući i najprodavaniji brend na svijetu Marlboro, su upravo inovacije. Bosna i Hercegovina obiluje talentovanim i sposobnim ljudima koji zaslužuju da njihov potencijal dođe do izražaja, a ovaj je forum idealna platforma za izlaganje i razmjenu ideja, upoznavanje i razmjenu iskustava, te služi prepoznavanju inovacija kao jednog od ključnih faktora uspjeha i napretka. Naša će kompanija kao i do sada, podržati aktivnosti vezane za inovativne start-up projekte, te ohrabriti Networks u aktivnostima koje rade na unaprijeđenju poslovnog okruženjenja i poduzetničkog duha“, kaže Hadrović.

Okupljeni oko globalne teme konferencije „Uticaj inovacija i tehnologije na budućnost poslovanja i razvoja biznisa“, govornici i panelisti diskutovat će o inovacijama i startupima koji su istinski promijenili način poslovanja nekih kompanija u regiji i svijetu.  Učesnici foruma imat će jedinstvenu priliku za upoznavanje  najboljih u inovativnoj branši - Alfred Tollea, dugogodišnjeg Google konsultanta za online marketing i digitalne strategije, te sjajnog Microsoftovog direktora Cloud servisa za srednjoistočnu Evropu Ratka Mutavdžića u ulozi key note govornika.U panelu o inovacijama na tržištu će učestvovati i Haris Memić iz kompanije Symphony koja i sponzorira ovaj panel.

Jedan od najinteresantnijih govornika ovogodišnjeg foruma je i predstavnik IBM za Jugoistočnu Evropu, Peter Garšek. U posljednjih 23 godineposlovanja IBM ima najviše patenata, preko 3000 naučnika za istraživanje inovacija, godišnji budžet od 6 milijardi, 13 inovacijskih labaratorija po cijelom svijetu i niz impresivnih rezultata koji proizilaze iz toga. Razlog zašto inoviraju je jednostavan: potreba da IBM inovacijama transformira vlastito poslovno okruženje i svoje klijente.

Direktor ProCredit Bank Edin Hrnjica učestvovat će na panelu koji će se baviti vezama između velikih kompanija i startupa, a ProCredit je jedan od sponzora foruma: "ProCredit Bank je razvoju orjentisana komercijalna banka, te nastojimo na inovativan način pružiti podršku našim klijentima, malim i srednjim preduzećima, te kroz razvoj biznisa podržati i razvoj bh. ekonomije. Kao prva banka koja je implementirala koncept Zona 24/7, koji omogućava obavljanje bankarskih transakcija bez obzira na radno vrijeme poslovnica, želimo naglasiti važnost inovacija u svakodnevno poslovanju te na taj način pružiti podršku prvom sajmu inovacija u BiH.", kaže Hrnjica.

Projekt zapošljavanja mladih, odlučio se za partnerstvo na forumu sa želom da se mladi preduzetnici promaknu u doprinosu razvoju lokalnih zajednica, u kojima u srednjem roku postaju njihovi lideri: “Jako je važno da se ovakvi procesi ne dešavaju samo na lokacijama na kojima se to očekuje, poput Sarajeva ili Banjaluke, već širom Bosne i Hercegovine, a po uzoru na svjetske tokove. SU16 prepoznajemo kao događaj koji ima potencijal da od učesnika ne napravi samo preduzetnike, već da im pomogne da postanu angažovaniji građani kroz učešće na ovakvim događajima, te da kroz njih pomažu i drugim kolegama da krenu izazovnim putem od svoje ideje do realizacije. Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se implementira uz podršku Vlade Švicarske ulazi u Sarajevo Unlimited 2016 sa konkretnim planom da se najbolje preduzetničke ideje spajaju sa mentorima, investitorima i tržištem”, kaže Ranko Markuš, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih, koji je partner foruma.

Sa njim se slaže i Damir Faruk Saračević, direktor marketinga Mistral Technologies, jedne od najuspješnijh domaćih IT kompanija koja već šest godina radi najkvalitetnije kompjuterske programe za američko tržište: „Svjesni smo da je BiH jako plodno tlo za međunarodne investicije, pa ćemo kroz promociju uspješnih bosanskohercegovačkih startup i IT biznis priča nastojati pokazati pozitivnu, uspješnu perspektivu i dokazati da se i kod nas upornost i znanje vrijednuje ukoliko pronađemo odgovarajuću kompaniju, podršku ili partnera. Upravo će takvu priliku imati svi koji nam se pridruže na Sarajevo Unlimited, događaju koji će u konačnici rezultirati novim radnim mjestima, dodatnim investicijama i u konačnici poboljšanju cijele bosanskohercegovačke ekonomije“, kazao nam je Damir Faruk Saračević.

Sarajevo Unlimited organizuje se u partnerstvu sa Phillip Morris International, Projektom zapošljavanja mladih (YEP), Ambasadom Švicarske u BiH, Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu, Microsoftom i AmCham – Američkom trgovačkom komorom u BiH, a forum su podržali Vijeće ministara BiH, Vlada Kantona Sarajevo (Ured premijera Konakovića) i Američka ambasada u BiH. Ekskluzivno medijsko pokroviteljstvo dali su Klix.ba, N1, Oslobođenje i Antena Sarajevo. Sponzori foruma su Grad Sarajevo, Mistral, Symphony, ProCredit Bank, ViaMedia, Telemach, Oracle, Mreža mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN), Bisnode, BH Telecom, Fondacija „Mreže“, FotoArt, Akta.ba, Hotel Holidayi Unioninvestplastika. PR partner foruma je agencija Prime Communications.

Više informacija o samom forumu, učesnicima i sadržajima, te načinu kako učestvovati, možete pronaći na zvaničnoj web stranici: http://weareunlimited.ba kao i na nalozima Foruma na društvenim mrežama: Sarajevo Unlimited FB stranici i Twitter nalogu @UnlimitedBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave