Regionalni energetski forum Tuzla - REF 2017

12.05.2017. 15:10 / Izvor: Akta.ba
Regionalni energetski forum Tuzla - REF 2017

REF se održava jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem renomirani stručnjaci iz BiH i država regiona diskutuju o aktuelnim temama energetskih politika.

U Tuzli će se 24. i 25. maja, 2017. godine, u hotelu "Mellain", održati treći po redu stručno-poslovni skup Regionalni energetski forum Tuzla – REF 2017.  

Regionalni energetski forum Tuzla – REF održava se jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem renomirani stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i država regiona diskutuju o aktuelnim temama u oblasti energetskih politika, primjeni novih tehnologija, kao i pravcima razvoja energetike uopšte. Misija REF-a jeste da djeluje kao regionalna platforma za energetsku tranziciju.

Proces energetske tranzicije - od konvencionalnih energetskih sistema ka modernoj paradigmi u zemljama Zapadnog Balkana, naročito u elektroenergetskom sektoru, predstavlja značajan izazov za ekonomski razvoj regiona koji će odrediti i strukturu budućeg energetskog sistema u ovom dijelu Evrope. Države regiona obavezale su se na poštivanje strategija, politika i pravnog okvira Evropske unije (EU) u oblastima energetike, okoliša i konkurencije bilo kao države-članice EU ili potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici (Energy Community Treaty).

Krajnji cilj pristupanja Sporazumu o energetskoj zajednici je razvoj regionalnog tržišta energije i njegova integracija u unutarnje tržište mrežnih energenata EU (električne energije i prirodnog gasa). Stoga je prvi tematsko-programski fokus REF 2017 proces izgradnje Energetske unije, kao i osnovni koncepti tzv. „zimskog paketa reformi EU“ sa osvrtom na refleksije na Region.

Regionu su prijeko potrebne nove investicije u elektroenergetski sektor. Regulatorni okvir za ove investicije predstavljaju preuzete obaveze iz pravne stečevine EU. Uključivanje Regiona u EU tržišta energenata dominantno određuje finansijsku isplativost ovih investicionih projekata. Zato je analiza regulatornog i ekonomskog okvira, a posebno uloga regionalnog tržišta električne energije na očekivani investicioni ciklus u elektroenergetskom sektoru, posebno u proizvodne objekte, jedan od tematskih fokusa ovogodišnjeg Foruma.

U periodu od prošlog Regionalnog energetskog foruma (REF 2016) u Evropskoj uniji intenzivirane su aktivnosti na daljem profiliranju energetskih politika, koje će odrediti proces energetske tranzicije u zemaljama-članicama EU nakon 2020. godine. Osnovno opredjeljenje EU, posebno nakon stupanja na snagu Pariškog klimatskog sporazuma u oktobru 2016., ostaje dekarbonizacija energetskog sektora. Na ovogodišnjem Forumu u fokusu je tematika energijske biomase, a komparativna analiza tehnologija velikih termoelektrana na ugalj, prirodni gas i biomasu je posebno potencirana.

Poseban događaj u okviru REF 2017 posvećen je uključivanju i pružanju prilika mladim stručnjacima iz BiH i Regiona da predstave svoje istraživačke radove i projekte kojima doprinose procesu energetske tranzicije, imajući u vidu da je energetska tranzicija dugotrajan, višedecenijski proces koji će sigurno realizovati današnji mladi profesionalci.

Kao i prethodnih godina, na Forumu će učestvovati predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice iz Beča uz potvrđeno učešće brojnih drugih međunarodnih i bh. stručnjaka u oblasti energetike i ekonomije, predstavnika nadležnih ministarstava, regulatornih institucija, operatora sistema, tržišta, predstavnika akademske zajednice te brojni drugi zainteresirani učesnici.

Udruženje za razvoj NERDA je nosilac aktivnosti Regionalnog energetskog foruma - REF 2017 i ove godine isti organizuje uz podršku European Climate Foundation sa sjedištem u Briselu. Preliminarni program i dodatne informacije o Regionalnom energetskom forumu možete naći na www.ref.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave