'SBF 2017' prilika za kompanije da otvore izvozna tržišta

11.04.2017. 09:51 / Izvor: Akta.ba

Pripremne aktivnosti za Sarajevo Business Forum 2017, vodeću investicijsku konferenciju koja će se održati 22. i 23. maja ove godine, traju u punom kapacitetu.

Pripremne aktivnosti za Sarajevo Business Forum (SBF) 2017, vodeću investicijsku konferenciju koja će se održati 22. i 23. maja ove godine, traju u punom kapacitetu.

U sklopu priprema i u namjeri da bh. privrednici što bolje iskoriste prilike na Sarajevo Business Forumu Bosna Bank International (BBI) širom BiH organizira radionice za kompanije i pojedince, na kojima ih upoznaje sa postupkom prijave i izrade projekata koji bi mogli biti prezentirani i ponuđeni stranim investitorima na SBF-u, kao i najboljem načinu prezentacije proizvoda za izvoz.

Radionice su do sada održane u Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću, Zenici, Goraždu, Tešnju, Posušju, Tuzli, i Beogradu gdje je privrednicima predstavljena metodologija izrade projekata po međunarodno priznatim standardima.

Podršku pružaju i krovne i lokalne privredne komore, a planirano je održavanje radionice u Zagrebu i Ljubljani, saopćeno je iz BBI-a. 

"SBF je platforma za poslovno umrežavanje i investicije i omogućava promociju BiH i regiona. SBF je okvir za direktne strane investicije. Kroz SBF nastojimo da posredujemo između državnog i privatnog sektora,  dovodimo na jedno mjesto vlasnike projekata i poslovne ljude iz regiona te privatne i državne fondove ", kazao je direktor BBI banke Amer Bukvić, prezentirajući potencijale SBF-a.

Fokus ovogodišnjeg SBF-a je na direktnim poslovnim sastancima bh. privrednika s potencijalnim investitorima.

Prošle godine, samo dok je trajao Forum, obavljeno je više od 250 ovakvih susreta, a BBI banka je oformila poseban tim ekonomskih stručnjaka koji su bh. privrednicima bili na raspolaganju tokom ovih pregovora.

Iz banke navode da je nekoliko desetina privrednika, poslovnih ljudi i predstavnika lokalne zajednice upoznato o potencijalu koji SBF nudi, a iskazan je interes za aktivno učešće i povezivanje sa stranim investitorima.

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum u fokusu ima cijeli region promovirajući viziju regije kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora  i atraktivne turističke i investicijske destinacije.

Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, zainteresirani privrednici imaju mogućnost održati direktne sastanke sa investitorima koje će organizirati BBI banka, a  predviđeno je i da strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača, navode iz BBI Banke.

Kako je istaknuto na dosadašnjim radionicama, interes zemalja Zaljeva iskazan je za dvije privredne oblasti I to u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina i u drvnu industriju, dakle proizvodnja namještaja.

Kada se radi o interesu za eksploataciju mineralnih nalazišta, on se odnosi na nalazišta željeza, magnezijuma i ostalih minerala, a kada je riječ o promociji i prodaji namještaja u toku su razgovori za obezbjeđenje prodajnog prostora veličine oko 14.000 metara kvadratnih za izlaganje proizvoda.

Inače, predstavnici BBI banke, u saradnji s Privrednom komorom Federacije BiH i kantonalnim privrednim komorama FBiH, održat će radionice i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini kako bi svima dali priliku da na najbolji način pripreme projekte za predstavljanje, saopćeno je.

Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2017. je Predsjedništvo BiH, uz podršku Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave