Baltić: Projekat ugradnje parkovskih klupa čeka na sporazum s općinama u KS

27.07.2015. 11:59 / Izvor: Akta.ba
Baltić: Projekat ugradnje parkovskih klupa čeka na sporazum s općinama u KS

Nove višenamjenske klupe "Bosanska" vlasiti proizvod KJKP "Parka". Projektom "Javnih radova 2015" biće uređeno i očišćeno oko 50 novih, po kvadraturi vrlo velikih i zapuštenih javnih površina.

Uprava Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) "Park" nije u potpunosti zadovoljna poslovanjem u prvih šest mjeseci 2015. godine, jer određeni projekti nisu realizirani planiranom dinamikom, izjavio je za Poslovni portal Akta.ba generalni direktor KJKP "Park" Safet Baltić.

Baltić je naveo da se i dalje ne može govoriti o preciznim podacima i parametrima, jer Izvještaj o poslovanju još uvijek nije gotov.

Prema njegovim riječima, KJKP Park nije postiglo saporazum o saradnji sa svim općinama u KS, te zbog toga projekat ugradnje parkovskih klupa nije zaživio u očekivanoj mjeri. 

Dodao je da projekat održavanja javne rasvjete u KS takođe nije realiziran prema predviđenoj dinamici.

Klupe "Bosanka" vlastiti proizvod

Spomenuo je da, osim redovnih aktivnosti na održavanju javnih zelenih površina u KS, te brojnih projekata koje preduzeće 'Park' realizira u okviru godišnjih ugovora sa pojedinim općinama u Kantonu Sarajevo i projekata sa trećim licima, vrši se proizvodnja, uzgoj i distribucija dendro materijala i drugih hortikulturnih sadržaja.

"Mi vršimo proizvodnju i ugradnju parkovskih, modernih klupa 'Bosanka' na području Kantona Sarajevo, ali i drugim općinama u Federaciji BiH. Inače, nove, moderne višenamjenske klupe novi su proizvod preduzeća 'Park' i po ugledu na evropske metropole, ovakve parkovske klupe oplemenile su prostor za odmor i rekreaciju, te omogućavaju građanima da više vremena provode na zelenim površinama, mjestima za šetnju i odmor", kazao je Baltić.

Naveo je da KJKP "Park" vrši i hortikulturno uređenje prostora u elitnom naselju "Poljine Hills", čija izgradnja je u toku, kao i održavanje javne rasvjete u Kantonu Sarajevo.

"Za realizaciju ovog projekta biće potrebno modernizirati opremu i mehanizaciju kroz nabavku još dvije auto-korpe", dodao je Baltić.

Kazao je da će projektom "Javnih radova 2015" biti uređeno i očišćeno gotovo 50 novih, po kvadraturi vrlo velikih i zapuštenih javnih površina, koje inače nisu obuhvaćene redovnim Programom održavanja.

"Čišćenjem tih površina doprinijet će se hortikulturnom uređenju Sarajeva, posebno u toku turističke sezone, ali i u vrijeme održavanja brojnih manifestacija, pa i samog SFF-a", rekao je Baltić.

Pionirska dolina bilježi rast prodaje ulaznica

Generalni direktor KJKP "Park" kazao je da ovo preduzeće zajedno sa RZC "Pionirska dolina" i zoo vrtom konstantno se trude obogatiti i na viši nivo podići ponudu ovog jedinog rekreativno-zabavnog centra u našoj zemlji.

"Rezultat našeg nastojanja vidljiv je u činjenici da je u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, prihod od ulaznica i karata za rekvizite uvećan za 12 do 15 posto. Osim prošlogodišnje nabavke novih egzotičnih  životinja, koje su ove godine dobile prinovu, te replike mamuta, u proljeće u okviru 'Pionirske doline' otvorili smo i ljetnu baštu i zoo prodavnicu, a u izradi su i nove dvije replike životinja iz Ledenog doba čija prezentacija javnosti će, zbog potpunijeg  i vjerodostojnijeg ambijenta, biti upriličena tokom zimskih mjeseci", kazao je Baltić.

 Govoreći o novim zapošljavanjima, Baltić je kazao da "Park" još uvijek nije angažirao niti jednog sezonskog radnika, po projektima zapošljavanja putem zavoda ili službi.

"Početkom jula JU 'Služba za zapošljavanje KS' objavila je javni poziv za poslodavce na koji je preduzeće 'Park' apliciralo. Uz aplikaciju smo pripremili i projekat 'Javni radovi 2015', u okviru kojeg će biti uređeno gotovo 50 velikih zapuštenih javnih površina, a između ostalih bit će uređeno korito Miljacke i to obje obale i vodni dio na potezu od Vijećnice do Otoke, odnosno do Olimpijskog bazena. Bit će uređene i obale Koševskog i Dobrinjskog potoka, te Jošaničkog odnosno Radića potoka, Rimske iskopine na Ilidži, te niz drugih zelenih površina na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže i Vogošće", spomenuo je Baltić.

Naveo je da su sve ove površine nisu obuhvaćene redovnim Programom održavanja.

Rekao je da KJKP "Park" i JU "Služba za zapošljavanje KS" imaju dugogodišnju i uspješnu saradnju.

Baltić je izjavio da "Park" ima potrebu za sezonskim radnicima tokom proljetnih i ljetnih mjeseci i podcrtao je da, s obzirom na trenutnu količinu posla na terenu, ne bi ni 90 do 100 radnika bilo mnogo.

Kazao je da preduzeće "Park" trenutno ima 266 stalno uposlenih, od toga šest radnika je na neplaćenom odsustvu i određen broj radnika angažovan je na sezonskim poslovima.

"Osim angažmana ljudstva preko preko projekta 'Javni radovi' ne planiramo vršiti nova zapošljavanja", dodao je Baltić.

Teška finansijska situacija

Baltić je, govoreći o saradnji sa nadležnim institucijama, rekao da komunikacija „Parka“ i Vlade KS, kao osnivača i vlasnika ovog preduzeća, je sada bolja nego prethodnih godina, ali je naveći problem je teška finansijska situacija, koja se pogoršava iz godine u godinu.

"Preduzeće 'Park' jedino je komunalno preduzeće koje građanima ne ispostavlja fakturu za održavanja javnih zelenih površina i naš osnovni izvor finansiranja svodi se na tranšu-dotaciju koju mjesečno primamo iz Budžeta KS", pojasnio je Baltić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti