BiH - Hrvatska: Pripreme za izgradnju mosta preko Save kod Svilaja

03.06.2015. 07:40 / Izvor: eKapija.ba
BiH - Hrvatska: Pripreme za izgradnju mosta preko Save kod Svilaja

Postupak nabavke najpovoljnijeg izvođača radova provest će se u skladu sa zahtjevom banaka koje traže primjenu pravila EU za provođenje postupka javne nabavke.

Vijeće ministara usvojilo je Izvještaj o aktivnostima na realizaciji  Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih  graničnih dionica  autoceste  na Koridoru Vc.

Ministarstvo  komunikacija i  prometa  Bosne i Hercegovine otpočet će aktivnosti  na zajedničkoj  izgradnji mosta,  u skladu s potpisanim sporazumom, te  imenovati članove iz Bosne i Hercegovine u zajedničku komisiju za provedbu novog postupka nabavke za izbor najpovoljnijeg  izvođača radova za izgradnju mosta.

Postupak nabavke najpovoljnijeg  izvođača  radova provest će se u skladu sa zahtjevom banaka koje  traže primjenu pravila EU za provođenje postupka  javne nabavke, što je u konkretnom slučaju primjena propisa Republike Hrvatske koja je članica  Evropske unije.

Bosna i Hercegovina  ima osigurana finansijska  sredstva  za izgradnju mosta iz budžeta BiH, dok Republika Hrvatska  svoj finansijski  udio u izgradnji  mosta planira osigurati  iz kreditnih  sredstva EIB-a. Radovi na  izgradnji  prilaznih puteva prema mostu  s obje  strane (BiH  i Hrvatske)  su u toku i obje strane  riješile su sva imovinskopravna pitanja, koja su preduvjet otpočinjanja  aktivnosti  za izgradnju mosta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti