BOR iz Bihaća ulaže 1,5 milion KM u nove pogone

15.07.2015. 09:07 / Izvor: Akta.ba
BOR iz Bihaća ulaže 1,5 milion KM u nove pogone

Nakon obilaska proizvodnih pogona gradonačelnik Galijašević kazao je da je prezadovoljan činjenicom da se u gradu Bihaću nalazi jedna proizvodna firma čiji proizvodi se izvoze u Austriju, Švicarsku i Njemačku.

Bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević želeći dati podršku bihaćkim privrednicima nastavio je obilazak uspješnih preduzeća koja djeluju na području Bihaća. Jedna od njih je i firma BOR koja se bavi preradom drveta i drvnih asortimana i koja danas upošljava 12 radnika sa planovima za povećanje broja radnika. Preduzeće BOR početke svoga nastajanja bilježi ranih 60‐tih godina, tačnije u to vrijeme kao zanatska radnja njen osnivač i vlasnik Hasan Mujnović odmah po završetku zanata i sticanja zvanja visoko kvalifikovanog majstora kao mladi privrednik 1967. godine postavlja prve temelje ovom preduzeću, navodi se na službenoj web stranici Općine Bihać.

Od 2013. godine firma posjeduje i FSC CoC certifikat koji osigurava neprekidni lanac brige za održivi razvoj šumskih resursa. Implementacijom i primjenom svih navedenih normi, firma "BOR" vrši usklađivanje poslovanja s međunarodnim standardima i ostvaruje kontinuirana poboljšanja u kvaliteti proizvoda.

"Unatoč svemu strategija firme zasniva se na stalnom poboljšanju kvalitete proizvoda, unapređivanju tehnoloških postupaka, investiranju u nove proizvode i marketing. Mi smo 2005. godine pristupili postupku implementacije Sistema upravljanja kvalitetom i uspješno uvodimo  i primjenjujemo  međunarodni ISO Standard 9001:2000. Danas se kontrola kvaliteta obavlja po ISO Standardu 9001:2008.", kazao je Enes Mujnović, direktor firme BOR.

On je zahvalio gradonačelniku Galijaševiću na posjeti i podršci koju iskreno daje prema svakom bihaćkom privredniku, istaknuvši da bez podrške svih nivoa vlasti domaća privreda ne može sama iznijeti teret ekonomskog razvoja.

Nakon obilaska proizvodnih pogona gradonačelnik Galijašević kazao je da je prezadovoljan činjenicom da se u gradu Bihaću nalazi jedna proizvodna firma čiji proizvodi se izvoze u Austriju, Švicarsku i Njemačku i koja je i pored teške ekonomske krize uložila preko 1,5 miliona KM za nove mašine i proizvodno-skladištne prostore.

"Ovo je zaista firma za primjer jer je jedina koja u našem kantonu proizvodi vrata i  prozore od viskokokvalitetnog drveta i u kombinaciji sa aluminijem. Ove firme kroz stimulacije država mora pomoći i mi kao grad regisiramo kamatu u privredi sa 3 posto i to je prvi korak u podršci. Međutim, ona konkretna podrška treba doći od države", kazao je gradonačelnik Galijašević.

On je dodao da je čudno da ovoj i sličnim firmama nedostaje adekvatne radne snage i to je pokazatelj kako se treba što prije urediti obrazovni sistem u ovom kantonu kako se ne bi stvarao višak obrazovanog kadra koji ne može pronaći zaposlenje u struci.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti