Cazin je otvorena i aktivna općina u koju su investitori dobrodošli

23.03.2015. 10:24 / Izvor: eKapija.ba
Cazin je otvorena i aktivna općina u koju su investitori dobrodošli

Pokrenut značajan projekat preuzimanja preostalih kapaciteta nekadašnje Tvornice kartona i ambalaže u Cazinu za koji općina ima konkretne programe koji bi omogućili otvaranje novih potencijala u privrednoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Za Općinu Cazin, 2014. godina zbog svih nepogoda koje su zadesile našu zemlju bila je jedna teška i istovremeno, vrlo dinamična godina, ipak Općina je lani realizirala projekte u infrastrukturi vrijedne oko 3.000.000 KM i o tome svjedoče sasvim nove slike naselja i poboljšana kvaliteta života građana, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević i dodao da je cijelo vrijeme osnovni cilj u njegovom radu postizanje jednakog razvoja općine i pružanje jednake šanse svima.

Rekao je da je pokrenut značajan projekat preuzimanja preostalih kapaciteta nekadašnje Tvornice kartona i ambalaže u Cazinu za koji općina ima konkretne programe koji bi omogućili otvaranje novih potencijala u privrednoj i poljoprivrednoj proizvodnji.

Ocijenjeno je da protekli period u Cazinu obilježava vrlo dobra radna atmosfera koja će sigurno biti nastavljena i ubudućnosti.    

Ogrešević je naveo da Općina Cazin ima oko 1.400 registriranih malih i srednjih preduzeća iz različitih branši i najveći broj registriranih poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji odnosno njih više od 3.000.

"To je glavni potencijal razvoja naše općine, a gotovo sva naša ulaganja odnose se na privredni razvoj. Cazin je, prema svim pokazateljima, privredni i trgovački centar Unsko- sanskog kantona", kazao je općinski načelnik.

Prepoznatljiva sredina

Općina Cazin broji više od 70.000 stanovnika, a na nju je u privrednom i trgovačkom smislu oslonjeno još najmanje 250.000 preostalog stanovništva Unsko-sanskog kantona, kako kaže Ogrešević privredni kapaciteti su raznoliki i Općina ih nastoji na sve načine promovirati.

"Prije svega smo uredili sistem u lokalnoj samoupravi i olakšali sve procedure vezane za uspostavu i razvoj privrednih subjekata. Promijenili smo imidž Cazina i to je sada prepoznatljiva sredina u zemlji i regiji. Otvorena smo i aktivna općina u koju su investitori dobrodošli. Kao jedan od posebnih iskoraka, istaknuo bih više od 1.000.000 KM koje smo obezbjedili za rješavanje imovinsko- pravnih odnosa i uređenje infrastrukture poslovnih zona", kazao je cazinski načelnik.

Predviđene nove poslovne zone

Govoreći o poslovnim zonama, Ogrešević je rekao da su zvaničnim odlukama Općinskog vijeća za sada potvrđene dvije poslovne zone, ali je Prostornim planom općine predviđeno još nekoliko područja za razvoj poslovnih zona.

"Postojeće dvije zone, Ratkovac i Slatinske bare, zauzimaju površinu od oko 45 hektara i njihova namjena oslanja se na postojeće kapacitete i potencijale općine među kojima su metaloprerađivačka, drvna i tekstilna industrija. Zatim, proizvodnja medicinske opreme i građevinskog materijala te prehrambena industrija", objasnio je Ogrešević.

Nova radna mjesta apsolutno su u fokusu djelovanja Općine i značajnijim smanjenjem broja nezaposlenih, smatra Ogrešević, Cazin bi uistinu imao zaokruženu cjelinu kada je u pitanju kvalitet života na ovom području.

Podcrtao je da je Cazin u pogledu infrastrukture daleko ispred drugih sredina u BiH, te da Općina nastavlja sa daljim razvojem.

U 2015. godini Općina Cazin nastavit će rad na jačanju poslovnih zona i promocije potencijala s ciljem privlačenja investitora.

Načelnik Ogrešević dodaje da se u ovoj godini nastavljaju radovi na uspostavi centralnog kanalizacijskog sistema što je višemilionska investicija za koju je općina Cazin najveći dio sredstava obezbijedila kvalitetnim aplikacijama kod međunarodnih organizacija.

Svakodnevna komunikacija sa susjednim općinama

"S obzirom da je Cazin otvorena općina, to podrazumjeva dobru saradnju sa svima. Imamo dobru saradnju i sa susjednim općinama u Unsko-sanskom kantonu, ali i onima u Republici Hrvatskoj koje graniče s područjem općine Cazin. Ta saradnja ogleda se i u zajedničkim projektima i u svakodnevnoj komunikaciji i ona je na zavidnom nivou", zaključio je Ogrešević.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti