Crnadak: Uspostaviti bolju povezanost Trebinja i Dubrovnika

26.05.2015. 07:40 / Izvor: SRNA
Crnadak: Uspostaviti bolju povezanost Trebinja i Dubrovnika

​Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je interes i Hrvatske, i BiH i Republike Srpske da Trebinje i Dubrovnik budu u budućnosti bolje povezani.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je interes i Hrvatske, i BiH i Republike Srpske da Trebinje i Dubrovnik budu u budućnosti bolje povezani.

Crnadak je jučer u Trebinju, nakon razgovora sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem, istakao da će se u budućnosti insistirati na ovom pitanju, jer bi to koristilo i jednoj i drugoj strani.

On je naglasio da je u nedavnom razgovoru sa šefom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić razgovarao o odnosu Trebinja i Dubrovnika, dodajući da će se Trebinje sa potpunim povezivanjem sa susjedima tek afirmisati i dokazati.

Crnadak je istakao da je sa gradonačelnikom razgovarao o mogućnosti da lokalne zajednice učestvuju u jednom broju događaja koji prate predsjedavanje BiH Savjetom Evrope.

On je pozvao sve opštine i gradove u Republici Srpskoj i Federaciji BiH da iskažu zainteresovanost i da se eventualno uključe, s ciljem vlastite promocije u Evropi.

Crnadak je istakao da Ministarstvo inostranih poslova nema mogućnost direktnog finansijskog pomaganja lokalnim zajednicama, ali da može podržati projekte prema određenim međunarodnim organizacijama. 

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je jedan od dogovora na sastanku bio da Crnadak ovoj lokalnoj zajednici pomogne u realizaciji ideja kod određenih međunarodnih fondova i investitora i da poradi na predstavljanju ovog grada i Hercegovine kao destinacije sa povoljnim okruženjem.

Vučurević je najavio da će kao gradonačelnik 1. jula u Montreu u Švajcarskoj primiti prelaznu zastavu za Trebinje kao lokalnu zajednicu sa najperspektivnijim poslovnim okruženjem. On je naglasio da će Trebinje biti 21 grad u Evropi koji će dobiti tu zastavu.

"Očekujemo da nam ministar pomogne i u uspostavljanju boljih političkih i ekonomskih odnosa sa susjednim Dubrovnikom", istakao je Vučurević i dodao da je vrlo bitno da se poboljšaju ti odnosi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti