Data saglasnost za pokretanje postupka dodjele koncesije za mHE na Uni

16.07.2015. 08:29 / Izvor: Fena
Data saglasnost za pokretanje postupka dodjele koncesije za mHE na Uni

Gradsko vijeće Bihać većinom glasova usvojilo prijedlog odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem - tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos mini hidroelektrana (mHE) na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica.

Gradsko vijeće Bihać jučer je, nakon duge i na momente žustre rasprave, većinom glasova usvojilo prijedlog odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem - tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos mini hidroelektrana (mHE) na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica.

Time je data saglasnost Vladi Unsko-sanskog kantona (USK), odnosno Ministarstvu privrede, za pokretanje postupka dodjele koncesije javnim natječajem, uz obavezu da se prilikom provođenja dodjele koncesije makismalno uključi i Nacionalni park (NP) Una u svim fazama budućih aktivnosti, kao i eventualnih odluka, koje se budu donosile u vezi s navedenim predmetom koncesije.

"Imali smo jednu demokratsku raspravu u Gradskom vijeću, gdje smo mogli čuti stavove za i protiv. Većina u Vijeću je usvojila ovu odluku, koja sad ide prema Vladi USK-a. Ono što je, također bitno jeste da ukoliko menadžment NP Una na čijem se teritoriju i nalazi lokacija ne da saglasnost, ova protočna centrala neće se ni graditi", istakao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević.

Po njegovim riječima, danas se tokom rasprave moglo čuti dosta politikanstva i ubiranja jeftinih političkih poena, što nikome ne treba u današnje vrijeme.

"Ovdje ne treba biti apriori protiv hidrocentrala, bez mišljenja struke i ako je iko za NP Una to je grad Bihać i to smo pokazali ulaganjem, ali ako želimo živjeti od turizma onda moramo konačno vidjeti, koji su to benefiti od turizma i tražiti od viših nivoa vlasti da ulože daleko više sredstava od mizernih 500.000 KM koliko sad izdvajaju na NP Una", kazao je Galijašević.

Sjednici su prisustvovali i ekološki aktivisti, koji djeluju u Bihaću, a na Gradskom trgu ispred zgrade gradske uprave spontano se okupila manja grupa građana izražavajući na taj način svoje nezadovoljstvo zbog izglasavanja sporne odluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti