Hoće li biti uspostavljena direktna aviolinija Sarajevo - Grčka?

29.06.2015. 11:42 / Izvor: eKapija.ba
Hoće li biti uspostavljena direktna aviolinija Sarajevo - Grčka?

Postoji interes turističkih agencija iz oba bh. entiteta. Ambasada Grčke u BiH podržava ovu inicijativu. Međunarodni Aerodrom Sarajevo spreman razgovarati sa aviokompanijama koje iskažu interes za ovom aviolinijom. U pitanju je isplativost za realni sektor, kaže Maos.

Za turiste iz Bosne i Hercegovine Jadran je bio tradicionalno odredište za ljetni odmor, a posljednjih godina kao alternativa za one dubljeg džepa nametnule su se Turska, Egipat, Tunis, pa i Jordan.

Međutim zbog političke krize u Sjevernoj Africi, Egipat i Tunis sve se manje traže, a zbog rata u susjednoj Siriji i Jordan je postao neprimamljiv. S druge strane oni koji godinama ljetuju u Turskoj imaju već određeno zasićenje i ne ostaje mnogo drugih zemalja na Sredozemnom moru za posjetiti.

Španija, Italija i Francuska prilično su skupe za naše građane, ali kao alternativa pojavila se Grčka.

Godinama znatan broj građana iz manjeg bh. entiteta – Republike Srpske, ljetuje u ovoj mediteranskoj zemlji, dok za građane Federacije Bosne i Hercegovine, Grčka tek postaje interesantna.

Grčka je, uprkos ekonomskoj krizi, snizila cijene hotelskih i restoranskih usluga s ciljem privlačenja većeg broja turista, što našim građanima sada postaje primamljivo.

Poslovni portal eKapija.ba već je pisao o najtraženijim turističkim destinacijama za ovo ljeto, te je odlučio istražiti zašto još uvijek nema direktne aviolinije od Sarajeva prema nekom od aerodroma u Grčkoj, što bi svakako olakšalo prevoz i snizilo cijene ljetnih aranžmana.

Od nekoliko turističkih agencija saznali smo da domaći turisti, koji se odluče putovati za Grčku avionom, moraju ići do Beograda automobilom ili autobusom, pa odatle avionom za Solun, Atinu ili neku treću destinaciju.

Sastanak u septembru?

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba kazala vlasnica turističke agencije Kontakt Tours Pale Gordana Cicović, za ovu sezonu kasno je da bi se uspostavila aviolinija.

"Inicijativu treba pokrenuti u jesen ili najkasnije na proljeće prije početka turističke sezone. Sami ne možemo zakupiti avion i bilo bi dobro da se jače turističke agencije u Sarajevu udruže sa nama kako bi zajednički nastupili sa ovom idejom i pronašli avioprevoznika kome bi bilo isplativo uspostaviti ovu avioliniju", kazala je Cicović.

Podcrtala je da je Kontakt Tours otvoren za saradnju sa svim agencijama.

"Pošto agencije iz Bijeljine imaju fiksni zakup u Grčkoj, zajedno sa drugim turističkim agencijama mogli bi organizovati sastanak u septembru na kojem bi precizirali zahtjeve s ciljem da za iduću turističku sezonu imamo avioliniju", rekla je Cicović.  

Direktorica turističke agencije Reiseburo Sarajevo Elma Jamak Radić izjavila je da postoje upiti turista iz Sarajeva za Grčkom.

"Potrebno je da zainteresovane agencije uđu u pregovore, kako bi uskladile međusobne interese i očekivanja od ovakvog aranžmana, kako bi došlo do njegove realizacije. To podrazumjeva i zajednički odabir lokalnog partnera, agencije i avio kompanije, sa kojim bi takođe ušli u pregovore. Naravno, nephodna je i saradnja nadležnih institucija, kao i Međunarodnog aerodroma Sarajevo", rekla je Jamak Radić. 

Navela je da je Grčka veoma inetersantna destinacija, upravo kao "promjena" na našem tržištu.

Ambasada Grčke podržava inicijativu

Prema riječima šefa Odsjeka za ekonomske i komercijalne poslove u Ambasadi Grčke u BiH Dimitriosa Maosa, i Ambasada je svjesna da postoji veliki interes bh. turista za Grčkom.

"Smatramo da je takav korak značajan za jačanje i proširivanje ekonomske i kulturne veze između naše dvije zemalje. Turizam je vrlo perspektivan sektor kome obje naše zemlje pridaju veliku važnost, te ulažu mnogo sredstava i napora za pružanje kvalitetnih usluga, moderniziraju infrastrukturu, nude veoma atraktivne aranžmane, tako da posjetitelji iz drugih zemalja mogu u potpunosti doživjeti odmor. Uspostavljanjem ovakve aviolinije povećava izglede za saradnju u drugim oblastima, kao što su kultura i trgovina", ocijenio je Maos.

Ocijenio je da nepostojanje direktnog leta između Bosne i Hercegovine i Grčke ograničavajući faktor, koji sputava poboljšanje bilateralne saradnje dvije zemlje.

"Kroz proteklih nekoliko godina, naša ambasada preduzela je niz inicijativa s ciljem da se vidi da li postoji zajednički interes za uspostavljanjem direktnog leta, ali su one završile bez uspjeha. Nažalost, ni aviokompanije do sada nisu ponudile argumente, a kamoli podržale inicijativu za osnivanje direktnog leta, čak ni na čarter osnovi", spomenuo je Maos.

Kazao je da, na osnovu informacija kojima raspolaže, većina bh. turističkih agencija koje nude ljetovanja u Grčkoj organizuju "paket ture" u saradnji sa turističkim agencijama iz susjedne Srbije.

"Ti paketi ponekad uključuju letove iz gradova Bosne i Hercegovine (na primjer iz Banje Luke) u Beograd, sa AirSrbijom, a zatim i iz Beograda do grčkih aerodroma u Solunu i Atini. Razumijemo da je to prije svega pitanje inicijative privatnog sektora koji odlučuje na temelju profita", rekao je Maos.

Naveo je da će Ambasada Grčke biti na raspolaganju svima i da podržava inicijativu za uspostavu direktne aviolinije između Sarajeva i Grčke.

"Koliko ja vidim, kao šef Odsjeka za ekonomske i komercijalne poslove, možda je najbolji način da se nešto učini ka tom pravcu je da se inicijativa iznese potencijalnim interesentima kao što su aviokompanije, wet leasing (ACMI) firme, sa jasnom porukom da postoji sve veća potražnja i da je potrebno uspostaviti direktan čarter let", pojasnio je Maos.

Spomenuo je da do sada niko od turističkih agencija nije kontaktirao Ambasadu Grčke.

"Mi zapravo tražimo redovne kontakte sa svim zainteresiranim stranama, koje bi nam dale argumente i prijedloge koje bi mogli iskoristiti u korist ove inicijative. Uvijek smo zainteresirani da čujemo sugestije i buduće planove turističkih agencija u vezi naše zemlje i pružit ćemo im pomoć kad god to bude potrebno, (kontakte iz Grčke, detaljne informacije o grčkom destinacijama, itd.)", izjavio je Maos.

Međunarodni aerodrom Sarajevo otvoren za saradnju

Generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Ivan Veličan rekao je da konkretnih zahtjeva za uspostavljanjem direktnih čarter letova za Grčku, zbog ljetne turističke sezone, za sada nije bilo.

"Pod ovim podrazumijevam da Međunarodni aerodrom Sarajevo, nije primio zahtjev niti jedne čarter kompanije za obavljanje letova ove vrste. Svojevremeno, postojao je interes aviokompanije BWA airlines za realizovanjem letova iz Sarajeva prema Atini, a za koju je letove obavljala grčka aviokompanija Hermes airlines. Međutim, oni su, iz njima poznatih razloga, u potpunosti obustavili svoje aviooperacije", kazao je Veličan.

Podsjetio je da je sadašnji grčki ambasador Karolos Gadis pokrenuo inicijativu za uspostavljanjem aviolinije Sarajevo-Atina.

"Ovim povodom održan je sastanak u Atini još 2012. godine, na kojem je zaključeno da postoji interes obje zemlje za uspostavljanje ove aviolinije", podsjetio je Veličan.

Prema njegovim riječima, Međunarodni aerodrom Sarajevo otvoren je za pregovore sa svakom aviokompanijom koja nađe svoj komercijalni interes u uspostavljanju aviolinije iz Sarajeva prema bilo kojoj destinaciji.

"Svakako da to vrijedi i za eventualno uspostavljanje aviolinije prema Grčkoj", dodao je.

Na pitanje da li u planu postoji uspostavljanje novih aviolinija iz Sarajeva prema drugim destinacijama u svijetu, u ovoj godini svoje letove uspostavile su aviokompanije Swiss i Flydubai.

"U pregovorima smo i sa niskobudžetnom kompanijom Wizz Air, od kojih očekujemo konačan stav po pitanju uspostavljanja letova sa aerodroma Sarajevo", kazao je Veličan.

K. Silajdžija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti