Izabrani najuspješniji menadžeri i kompanije Jugoistočne i srednje Evrope

03.07.2015. 20:04 / Izvor: Akta.ba
Izabrani najuspješniji menadžeri i kompanije Jugoistočne i srednje Evrope
OTVORI GALERIJU

Nagrada za ličnost godine regiona jugoistočne i srednje Evrope uručena je predsjedniku Bugarske Rosenu Plevnelievu.

Direkcija Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope iz Zenice organizirala je danas u Sarajevu po 32. put tradicionalni izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Evrope za 2015. godinu.

 U uvodnom obraćanju na početku ceremonije. predsjednik Organizacionog odbora Pane Škrbić izjavio je da je cilj afirmirati uspješne, sposobne i dobre ljude u biznisu i svim drugim djelatnostima, te da je jedino mjerilo nagrade uspjeh i dobar rezultat koji su postigli.

Nagrada za ličnost godine regiona jugoistočne i srednje Evrope uručena je predsjedniku Bugarske Rosenu Plevnelievu tokom Poslovne konferencije u sklopu Projekta Izbor najmenadžera.

Stručni žiri Direkcije odlučio je ove godine da se dodijele četiri specijalne nagrade za životno djelo i to: vlasniku i predsjedniku poljskih kompanija “Pol Mot” i “Ursus” Andrzeju Zarajczyku, ujedno najvećem prozvođaču traktora u Evropi, zatim vlasniku i predsjedniku kompanije Nectar iz Bačke Palanke (Srbija) Slobodanu Radunu, predsjedniku Uprave Kolektor Grupe iz Idrije u Sloveniji Stojanu Petriču i predsjedniku Upravnog odbora Vinarije Tikveš iz Skopja Svetozaru Janevskom.

Nagrada “Najmenadžeri decenije” pripada ljudima koji su više godina za redom osvajali prestižna priznanja “Najmenadžer godine”.

Dobitnici ovih nagrada su potpredsjednik svjetske, izuzetno uspješne kompanije Zepter Švicarska Vibor Mulić, generalni direktor Valjaonice aluminijuma Impol-Seval iz Sevojna (Srbija) Ninko Tešić, te generalna direktorica GS-TMT d.d. Travnik Snježana Kopruner.

Direktoru Konzuma nagrada najmenadžer

Šampioni biznisa - najmenadžeri i najkompanije za 2015. su predsjednik Upravnog odbora kompanije Rastoder Izet Rastoder, izvršni direktor kompanije Konzum BiH Adnan Šteta, generalni direktor kompanije Granit a.d. Skopje Strašo Milkovski, vlasnik i generalni direktor DIV Group iz Samobora Tomislav Debeljak, generalni direktor firme Prvi partizan iz Užica (Srbija) Dobroslav Andrić, generalni direktor kompanije Mezon iz Danilovgrada (Crna Gora) Radomir Kovačević, te Huseyin (Dimitri) Karaman, menadžer iz Rumunije koji ima biznise i u Engleskoj, a glavna grana im je proizvodnja i distribucija ženske odjeće.

Među “najmenadžerima regiona” su izvršni direktor kompanije Nemesis d.o.o. iz Podgorice (Crna Gora) Nikola Perović, direktorica kompanije Plastika skaza d.o.o. Velenje (Slovenija) Tanja Skaza koja je po odluci žirija i dobitnica specijalne nagrade “Žena godine regiona jugoistočne i srednje Evrope za 2015.”, zatim biznismen iz Katara koji je pokrenuo biznis i u BiH Ahmad Mohammad Al Shaabi, izvršna direktorica Feni industrije iz Kavadarca (Makedonija) Anastazija Ilkacheva, te generalni direktor beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević.

U grupi najuspješnijih menadžera i kompanija kojima su dodjeljena priznanja za evropski kvalitete, rast, razvoj i ukupne rezultate su: Nafija Čagalj, direktor tvornice Zinkteknik koja je inače iz Švedske, a u Mostaru ima svoj pogon, vlasnik i generalni direktor kompanije Krušo iz Herceg Novog Slobodan Radović, prokurist firme Austronet d.o.o. iz Kozarca Enes Kahrimanović, izvršni direktor kompanije Bonesa iz Bara (Crna Gora) Nedeljko Čović i vlasnik i direktor Mesne industrije Madi iz Tešnja Ishak Jabandžić.

U ovoj grupi dobitnika priznanja su i najmenadžeri i najkompanije iz BiH - direktor firme Pullcom iz Gradačca Alen Bošnjaković, vlasnik i direktor Mljekare Pađeni iz Bileće Nenad Vukoje, vlasnik kompanije A.D.S.I. montaža iz Velike kladuše Adem Ibradžić i vlasnik Eko sir Puđa Livno Tomislav Puđa.

Grupu dobitnika priznanja najmenadžer i najkompanija za oblast banaka, osiguravajućih društava i menadžera u bankarstvu i osiguranju predvodi generalni direktor Nove banke Banja Luka Milan Radović. U toj grupi nagrada je pripala i generalnom direktoru i predsjedniku Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Zoranu Vukčeviću.

Dobitnici priznanja najmenadžer za oblast osiguravajućih društava u regionu su: generalni direktor Wiener osiguranja za BiH Miroslav Miškić i generalni direktor Sarajevo osiguranja d.d. Midhat Terzić.

Načelnicima općina Bosanski Petrovac i Cazin nagrada najnačelnik

Tradicionalna nagrada “Najgradonačelnik“ ove godine je pripala gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviču. Osim njega, specijalno priznanje Najgradonačelnik regiona za 2015. dobio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Najpredsjednik opštine regiona je predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, dok su najnačelnici opština/općina u BiH - načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić i načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević.

Ove godine dodjeljena su i dva priznanja – Najministar regiona koja su pripala ministrici vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesni Pusić i ministru turizma i održivog razvoja u Vladi Crne Gore Branimiru Gvozdenoviću.

Priznanje za najambasadora decenije dodjeljeno je ambasadoru Crne Gore u Poljskoj Ramizu Bašiću.

Nagrada "Najkomora u regionu JIE" otišla AMCHAM-u

Najkomora u regionu jugoistočne i srednje Evrope, po izboru stručnog žirija, jeste Američka privredna komora u Srbiji –AMCHAM na čijem je čelu izvršna direktorica Maja Piščević. U toj kategoriji priznanja su dobili predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U kategoriji nagrada za oblast obrazovanja i nauke ove godine dobitnik je dekan Ekonomskog fakulteta Istočno Sarajevo Ljubiša Vladušić.

Najviše specijalno priznanje za oblast kulture ove godine pripalo je velikom bardu glumišta Mustafi Nadareviću, dok je specijalna nagrada za oblast medija pripala FACE TV-u i Senadu Hadžifejzoviću za 25 godina Centralnog dnevnika.

Na prigodnoj ceremoniji prisustvovale su brojne zvanive iz privrednog, kulturnog i javnog života.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti