Kampanjom protiv malih hidroelektrana obmanjuje se javnost

01.07.2015. 08:24 / Izvor: SRNA
Kampanjom protiv malih hidroelektrana obmanjuje se javnost

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS smatraju da se kampanjom protiv izgradnje malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka "Sutjeska" već duže vrijeme neistinama obmanjuje javnost.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske smatraju da se kampanjom protiv izgradnje malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka "Sutjeska" inspirisanom djelovanjem nevladinog sektora i nekih ekoloških udruženja iz Srpske već duže vrijeme neistinama, nepotpunim informacijama ili dezinformacijama obmanjuje javnost.

Iz Ministarstva navode da se ta ista ekološka udruženja nisu oglašavala kada je bio aktuelan problem opasnog otpada u blizini Pala i na Jahorini ili kad je u javnost dospjela afera sa medicinskim otpadom u Derventi, a Centar za životnu sredinu još nije javno iznio stav o problemu izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini Novog Grada, koje ugrožava ne samo zdravlje stanovništva na ovom području nego i Nacionalni park "Una".

"Selektivna borba za zaštitu životne sredine jedino može dovesti do zaključka da ta udruženja imaju neke sasvim druge motive i interese, a da najmanje brinu o zaštiti životne sredine u Nacionalnom parku 'Sutjeska'", rečeno je u Ministarstvu.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da su, u skladu sa presudama Okružnog suda Banjaluka po upravnim sporovima protiv rješenja Ministarstva koje je pokrenuo Centar za životnu sredinu, obustavili dalje postupke do usvajanja prostornog plana područja posebne namjene za Nacionalni park "Sutjeska" i tražili vanredno preispitivanje odluka Okružnog suda, shodno uputstvu o pravnom lijeku.

Vlada Republike Srpske je još 2005. godine objavila javni poziv za dodjelu koncesija za izgradnju malih hidroelektrana u Republici Srpskoj, a procedure po pozivu okončane su u januaru 2006. godine kada je Vlada donijela više od 100 odluka za dodjelu koncesija, od čega se određeni broj odnosi na područje Nacionalnog parka "Sutjeska" ili na područja koja se graniče s njim.

Ovo ministarstvo, kako navode, nije organ koji je nadležan za dodjelu ili oduzimanje koncesija, a odluke o koncesijama donesene su u vrijeme kad je predsjednik Vlade Republike Srpske bio Pero Bukejlović iz SDS-a.

Sve ove odluke bile su objavljene u "Službenom glasniku Republike Srpske" i Centar za životnu sredinu, prema saznanjima Ministarstva, nije na njih reagovao.

Koncesionaru koji je dobio koncesiju za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku "Sutjeska", nakon provedene analize, nova Vlada je naložila da odustane od predviđenog koncepta jer je na rijeci Hrčavki bila planirana hidroelektrana sa branom visokom 20 metara, što je apsolutno neprihvatljivo rješenje s obzirom na to da je procijenjeno da bi izgradnja ovakve hidroelektrane izazvala ozbiljne poremećaje u biljnom i životinjskom svijetu.

Zbog toga je koncesionar u novoj ponudi nastupio projektom kaskade od tri protočne mini hidroelektrane "tirolskog tipa", bez brane, što je Vlada Republike Srpske prihvatila.

Ni Ministarstvo niti Vlada ne vrše procjenu uticaja na životnu sredinu, ni izradu studija, niti na bilo koji način mogu uticati na investitora/koncesionara kome će dati posao izrade studija. Jedini zakonom propisan uslov je da izabrana kuća posjeduje važeću licencu za ove poslove, a koju daje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

U ovom slučaju, po izboru koncesionara, studiju uticaja na životnu sredinu radio je "Projekt" Banjaluka koji posjeduje licencu u oblasti zaštite životne sredine.

"U slučaju studija uticaja na životnu sredinu na području Nacionalnog parka 'Sutjeska' izvršena je dopuna studija, u skladu sa primjedbama nevladinih organizacija, konkretno i Centra za životnu sredinu, uključujući posebne dijelove studija", navode iz Ministarstva.

Studije uticaja na životnu sredinu podliježu reviziji, što je izvršeno i u slučaju odobravanja studija uticaja na životnu sredinu za navedne hidroelektrane, a revizijom se, između ostalog, provjerava tačnost navoda u dokumentima i stručnost u izradi dokumenata.

Reviziju studije uticaja na životnu sredinu radio je Institut zaštite, informatike i ekologije Banjaluka, koji, takođe, posjeduje važeću licencu za ove poslove.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je, nakon provedenih zakonom propisanih procedura, donijelo rješenja o odobravanju studija uticaja na životnu sredinu pojekata malih hidroelektrana na rijekama Hrčavka i Sutjeska.

Ministarstvo pozdravlja sva istraživanja koja se vrše s ciljem zaštite životne sredine, pa i ovo koje trenutno provodi Centar za životnu sredinu u Nacionalnom parku "Sutjeska", bez obzira na to što zvanično nije obaviješteno da se istraživanja provode na području Nacionalnog parka, koji je u nadležnosti Ministarstva, u koje svrhe se istraživanja provode, ko ih finasira i kakve naučne i stručne reference istraživači posjeduju.

"Takođe, ne možemo da ne primijetimo da je od dodjele koncesije 2005. godine do sada proteklo 10 godina, kao i da se ne upitamo zašto istraživanja vrše upravo sada. Takođe, radi javnosti, moramo postaviti i pitanje - na osnovu kojih egzaktnih podataka, ako su istraživanja u toku i nisu završena - Centar za životnu sredinu tvrdi da su netačne tvrdnje Vlade da su razlozi za pokretanje građanske inicijative Narodnoj skupštini Republike Srpske bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepisanih iz stručne literature", ističu iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti