Najkasnije za dva mjeseca mlijeko iz BiH na EU tržištu

26.06.2015. 09:39 / Izvor: Fena
Najkasnije za dva mjeseca mlijeko iz BiH na EU tržištu

Ono što znamo, jeste da će trajno mlijeko biti plasirano na evropsko tržište i ovo je prvi korak da se i ostali proizvodi izvoze iz naših mljekara, istakao je Kemal Hrnjić, direktor mljekare Meggle.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević posjetio je jučer mljekaru Meggle i čestitao direktoru Kemalu Hrnjiću na odobrenju za izvoz mlijeka u zemlje Evropske unije (EU).

To je za grad Bihać i tamošnje proizvođače mlijeka, kako je kazao, "vjetar u leđa" razvoju poljoprivredne proizvodnje i mljekarstva, ali i garant financijske stabilnosti ovog dijela BiH. Meggle je jedna od mljekara u BiH, kojoj je nakon nedavne odluke Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) dozvoljen plasman mlijeka i mliječnih u zemlje EU.

"Kada uzmete u obzir da ovdašnji mljekari proizvedu i plasiraju preko 30 miliona litara mlijeka i za njega dobiju oko 30 miliona KM, onda vidite koliki je značaj mljekare Meggle za naš grad i Unsko-sanski kanton (USK)", istakao je Galijašević.

Po njegovim riječima, radi se o strateškoj kompaniji za ovaj dio BiH, koja je do sada u Bihaću i BiH investirala preko 40 miliona maraka. Samo ove godine završavaju u Bihaću novu investiciju od 11 miliona maraka, zahvaljujući kojoj će povećati kapacitete za preradu mlijeka.

"Odluka o izvozu došla je u najbolje moguće vrijeme i hvala svima, koji su odradili posao da se dobije "zeleno svjetlo", a posebna zahvala ministru Mirku Šaroviću", dodao je gradonačelnik.

Direktor Hrnjić kazao je da je odluka o izvozu mlijeka u zemlje EU od značaja za sve građane BiH, jer su se stvorile pretpostavke da se bh. mlijeko nađe na policama u 28 evropskih zemalja.

"Obavili smo jedan odličan posao, zahvaljujući kojem bi za najkasnije dva mjeseca mlijeko iz BiH trebalo biti plasirano na tržište EU. Ono što znamo, jeste da će trajno mlijeko biti plasirano na evropsko tržište i ovo je prvi korak da se i ostali proizvodi izvoze iz naših mljekara", istakao je Hrnjić.

Dodao je da Meggle danas prerađuje 50 miliona litara mlijeka godišnje, te da će se kroz novi proizvodni pogon povećati proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Bihaću i to po najsavremenijim tehnologijama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti