Navodnjavanje spas za usjeve

14.07.2015. 08:46 / Izvor: Nezavisne novine
Navodnjavanje spas za usjeve

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, od 158.000 hektara bruto površina pogodnih za navodnjavanje, prije 1990. godine pod sistemima je bilo obuhvaćeno oko 7.262 hektara (oko 4,46 odsto)

Poljoprivredni usjevi u RS pod udarom sušnog perioda već vape za vodom, a pokrivenost obradivih površina sistemima navodnjavanja te njihova funkcionalnost daleko su iza potreba i mogućnosti.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, od 158.000 hektara bruto površina pogodnih za navodnjavanje, prije 1990. godine pod sistemima je bilo obuhvaćeno oko 7.262 hektara (oko 4,46 odsto).

"Ti sistemi su sada najvećim dijelom devastirani i van funkcije su i zahtijevaju kompletnu rekonstrukciju. Sada je samo oko 1.700 hektara tih sistema u funkciji. Ima mnogo manjih parcela koje se navodnjavaju povremeno mobilnim sistemima tamo gdje se gaji povrće", kazala je Aleksandra Gavrić-Rožić, službenik za odnose sa javnošću resornog ministarstva.

Ministarstvo realizuje projekat Svjetske banke u vrijednosti od 20 miliona američkih dolara kako bi se značajno povećale površine pod navodnjavanjem.

"Trenutno su u planu sistemi za Ljubinjsko polje, na površini od 230 hektara, Bratunac 488 hektara, Laktaši 100 hektara te izgradnja spojnog kanala koji bi vode iz rijeke Vrbas prevodio u obodni kanal Osorna i obezbijedio vodu za navodnjavanje oko 3.818 hektara", istakla je ona.

Kako navode u Ministarstvu, planirano je povećanje pokrivenosti obradivih površina sistemima navodnjavanja i na drugim područjima.

U Ministarstvu navode da je žetva strnih žita u toku i njima suša ne smeta, za razliku od kukuruza te voća i povrća.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika - stočara RS, ističe da su sistemi za navodnjavanje veoma skupi, a subvencije Ministarstva nedovoljne. On kaže da je za efikasan sistem navodnjavanja usjeva potrebno oko 60.000 KM, pod uslovom da imate izvor vode i odgovarajuću količinu vode.

"Problem je što mnoga poljoprivredna područja nemaju ni pristup vodi za navodnjavanje usjeva. Podzemne vode su nešto zastupljene na području Lijevče polja i Semberije, ali ih ostala područja nemaju. Nisu napravljene zaustavne brane na rijekama i vodotocima, kako bi poljoprivrednici koristili tu vodu za navodnjavanje", istakao je on.

Rade Jovićević, potpredsjednik Udruženja povrtlara RS, naglašava da je poljoprivredno zemljište prilično isušeno.

"Prošle godine su nas pogodile poplave, a sada nam prijeti suša", dodaje on.

Prema njegovim rječima, u proizvodnji povrća najefikasniji sistemi navodnjavanja su pomoću elektropumpi, koje se koriste da pumpaju podzemnu vodu u cijevi za navodnjavanje.

"Na području Bijeljine zasad ima 30 takvih sistema za navodnjavanje sa elektropumpama snage 22,5 kilovata", precizirao je Jovićević, koji ističe da ove godine nema subvencije Ministarstva za priključke za elektropumpe.

Dodaje da je cijena električne pumpe snage 22,5 kilovata oko 2.700 KM.

Prema Pravilniku o podsticajima u poljoprivredi za 2015. godinu, visina podsticajnih sredstva za sisteme navodnjavanja utvrđuje se u iznosu do 40 odsto od visine investiranih sredstava i od 2.000 KM po hektaru.

Sparno do kraja jula

Prema prognozama meteorologa, od danas pa do kraja jula će ponovo biti vrlo toplo i sparno. U narednom periodu predviđa se dalji stres poljoprivrednih kultura prouzrokovan nedostatkom vlage u zemljištu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti