Novalić: Radnici neće biti pogođeni, već nagrađeni novim zakonom o radu

29.07.2015. 15:37 / Izvor: Fena
Novalić: Radnici neće biti pogođeni, već nagrađeni novim zakonom o radu

Pitanje novog zakona o radu je pitanje suspenzije nekih asimetričnih, nejednakih, prava koja su stečena starim zakonom o radu, dodao je Novalić.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da na mogućim protestima u FBiH  zbog zakona o radu ne očekuje radnike, već one čiji su interesi pogođeni.

"Dolazim iz te sfere i znam da radnici nisu pogođeni novim zakonom o radu, već nagrađeni", uvjeren je Novalić.

Novalić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon sastanka s entitetskom premijerom Željkom Cvijanović, rekao da su dva bh. entiteta zadnji u Evropi koji nisu usvojili nove zakone o radu.

"Ne ponosimo se time", rekao je on ističući da se onda postavlja pitanje zašto u BiH nema visokih prava radnika i zapošljavanja, ako neki sindikati tvrde da su sadašnja zakonska rješenja dobra.

"Pitanje novog zakona o radu je pitanje suspenzije nekih asimetričnih, nejednakih, prava koja su stečena starim zakonom o radu", dodao je on.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović (SNSD) je istakla da će poslanici SNSD-a u Federalnom parlamentu podržati novi zakon o radu u FBiH.

Ona je rekla da želi i da se u  RS-u postigne dogovor o novom radnom zakonodavstvu, ističući da se sada brane neke stvari koje uopšte nisu napadnute novim zakonom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti