Papa donosi bum turističkom sektoru Sarajeva

15.05.2015. 14:50 / Izvor: eKapija.ba
Papa donosi bum turističkom sektoru Sarajeva

Pohod pape Franje Bosni i Hercegovini planiran za 6. lipnja bi, prema procjenama glavnom gradu BiH mogao donijeti dobit od najmanje pola milijuna KM. Indirektni efekti, smatraju u turističkom sektoru BiH, u promotivnom smislu bit će znatno veći.

Pohod pape Franje Bosni i Hercegovini planiran za 6. lipnja/juna ove godine bi glavnom gradu BiH, prema nekim procjenama, mogao donijeti najmanje pola milijuna KM prihoda u ugostiteljsko- turističkoj djelatnosti. Naime, na misnom slavlju na Koševu očekuje se oko 150.000 ljudi.

''Ako svaki od 150.000 vjernika koji se očekuju u Sarajevu kupi samo jednu bocu vode koja košta oko 1 KM u ovaj sektor će se sliti u jednom danu 150.000 KM'', navode upućeni iz turističkog sektora.

Ističu da je pretpostavka da će oni koji dođu u Sarajevo iskoristiti priliku za obilazak grada i ostalih kulturno-povijesnih znamenitosti grada kao i okušati naše tradicionalne delicije, ručati negdje u gradu i sl. te je za očekivati da će taj dan ugostiteljsko-turistička djelatnost zaraditi znatno više od prethodne procjene.

Što se tiče smještajnih kapaciteta Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornicaTurističke zajednice Kantona Sarajevo, kaže da je u Kantonu registrirano 8.800 ležaja, ali njihova procjena da je taj broj veći i za 50 posto jer veći broj njih nije priijavljen.

''Očekujemo da će taj dan svi smještajni kapaciteti biti popunjeni, što ne znači da će biti prijavljeni svi gosti'', kaže za ekapija.ba Hadžiefendić-Mešić.

Nažalost, iz  tog razloga i zbog zastarjelog načina prijave gostiju (ne postoji elektronsko izvještavaje), nemaju mogućnost dobiti egzaktne podatke o tome koliko će posjetitelja taj dan boraviti u Sarajevu te neće biti moguće izvući službeni podatak kolika će biti financijska dobit.

Ipak, ono u čemu se slažu svi iz turističkog sektora je će  osim dnevnog efekta, indirektna korist vezana za promociju i imidž države u svijetu biti mnogo veća.

"Papa je netko tko je osvojio simpatije ne samo vjernika katolika. Njegove poruke o miru, pravu na slobodu, dostojanstvo ne mogu ostati bez eha kod ljudi koji ih primaju-bili katolici ili ne. Dolazak pape dobra je poruka svijetu i signal da je BiH mjesto koje treba i vrijedi posjetiti'', smatra Hadžiefendić-Mešić.

Mirko Bošković, tajnik Udruženja za turizam Vanjskotrgovinske komore BiH, navodi da će se efekti ovog dolaska očitovati kroz promociju Bosne i Hercegovine u svijetu jer će svi svjetski mediji prenijeti vijest o posjeti pape Franje BiH.

''One poruke koje će papa poslati iz Sarajeva bit će prenesene na naslovnicama svih svjetskih medija.To trebamo koristiti za izgradnju strategije promocije BiH kao destinacije za vjerski turizam'', ističe Bošković.

Navodi da je BiH već prepoznata kao hodočasnička destinacija i to kroz Međugorje te da ova posjeta dolazi u pravo vrijeme da pospješi već pozitivne efekte koje imamo u vjerskom turizmu.

Ovo će biti treća posjeta poglavara Rimokatoličke crkve našoj zemlji. Posljednja posjeta pape desila se 2003. godine, a gradu Sarajevu 1997. godine. Obje posjete obavio je papa Ivan Pavao II.

D.Kozina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti