Pašalić: Narednih 15 dana loše prognoze za poljoprivredu

27.07.2015. 08:06 / Izvor: Nezavisne novine
Pašalić: Narednih 15 dana loše prognoze za poljoprivredu

U Republici Srpskoj od posljednih pet godina tri su bile sušne i nanijele su ogromnu štetu poljoprivrednicima, kaže Pašalić. Vlada RS ne može da utiče na otkupnu cijenu pšenice, koja se u RS proizvodi na 40.000 hektara.

Agro i hidro-meteorološke prognoze za narednih 15 dana nisu nimalo povoljne za poljoprivrede proizvođače u navažnijim agrarnim područjima Srpske - Semberiji, Posavini i Lijevče polju, rekao je u subotu u Gradišci Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pašalić je naveo da su u Republici Srpskoj od posljednih pet godina tri bile sušne i nanijele ogromnu štetu poljoprivrednicima, te da se resorno ministarstvo Srpske tudi da raznim mjerama ublaži posljedice suše, ali i prošlogodišnjih poplava i drugih elementarnih nepogoda.

On je naglasio da je Vlada Republike Srpske jedina u regionu koja je isplatila cijeli iznos podsticaja za prošlu godinu i krenula sa ispalatom podsticaja u poljoprivrdi za tekuću godinu.

"Do sada je isplaćeno oko pet milona maraka podsticaja za ovu godinu. Isplaćeno je i oko sedam milona maraka na ime štete od prošlogodišnjih poplava a uskoro će biti isplaćeno pet miliona i za one poljoprivrdnike koji su pretrpjeli veće štete od poplava", naveo je Pašalić.

Govoreći o otkupu pšenice, Pašalić je istakao da Vlada Srpske ne može da utiče na otkupnu cijenu te značajne poljoprivredne kulture, koja se u Srpskoj proizvodi na 40.000 hektara.

"Cijenu diktira tržište. Vlada može samo da dovede za isti sto proizvođače i otkupljivače i da kreira podsticajne mjere", kaže Pašalić.

Cijena pšenice koju plaćaju otkupljivači je prosječno 33 feninga po kilogramu, a Vlada Srpske na to daje i subvenciju od pet feninga i po 250 KM podsticaja za hektar zasijane pšenice.

Pašalić kaže da cijena pšenice nije glavni problem nego prosječni prinosi koji su u Republici Srpskoj znatno manji od prinosa u zemljama regiona.

"U Srpskoj je prosječan prinos pšenice po hektaru 3,5 tona, u Hrvatskoj šest, a u Mađarskoj sedam tona po hetaru", naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je pokazalo na svojim ogledima u Semberiji da se i u Srpskoj mogu postići prinosi od 4,9 do 6,8 tona pšenice po hetaru, ali samo uz primjenu svremene tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pašalić je danas prisustvovao etno manifestaciji Šesta "Rogoljska žetva - kosidba i vršidba žita" koja je održana na imanju Save Vasiljevića u Rogoljima kod Gradiške.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti