Poslodavci podržali izmjene: Zakon nije idealan, ali je bolji od postojećeg

28.07.2015. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Poslodavci podržali izmjene: Zakon nije idealan, ali je bolji od postojećeg

Prijedlog novog Zakona o radu izazavao je neviđene diskusije u javnosti što je jedna od pozitivnih stvari kao i činjenica da je stigao do Parlamenta, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Prijedlog novog Zakona o radu, kojeg je Vlada FBIH utvrdila prije nekoliko dana, a koji će se pred parlamentarcima naći u četvrtak,  izazavao je neviđene diskusije u javnosti što je jedna od pozitivnih stvari kao i činjenica da je stigao do Parlamenta, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu koju su organizirali Udruženje poslodavaca FBiH i Vanjskotrgovinska komora BiH(VTK BiH), a na kojoj su govorili predstavnici federalne komore, predstavnici udruženja pojedinih grana industrije kao i kompanija koje zapošljavaju veliki broj radnika.

Svi su podržali izmjene koje sadržava prijedlog novog Zakona o radu, te istaknuli da su one minimalne od onoga što se trebalo uraditi da bi se potaknulo novo zapošljavanje. 

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da postojeći prijedlog Zakona koji je utvrdila Vlada nije idelan, ali je bolji od postojećeg.

Istaknuo je da su tijekom pregovora poslodavci odustali od 8 amandmana. 

''Dvadeset dva amandmana nisu usvojena,  dok su 9 amandmana uspjeli usluglasiti sa Sindikatom tijekom pregovora i ona su ušla u ovaj prijedlog Zakona'', kazao je Pandurević.

Naveo je da se radnici ne trebaju bojati novog zakona jer poslodavci nisu neprijatelji radnika, a ne žele biti neprijatelji ni sindikata, te da ovo nije situacija u kojoj se treba gledati na pobjednike i one koji su izgubili jer cilj je opći društveni interes koji će se ogledati u stvaranju novih radnih mjesta.  

Navodi da je ovaj Zakon prvi u nizu od seta zakona koji će doći na red te da u ozračju dogovora trebaju odvijati i ti budući razgovori.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić istaknuo je da je cilj ovih izmjena zaštita poslodavca od lošeg radnika i radnika od zlonamjernog poslodavca. Naglasio je i potrebu što skorijeg usklađivanja sa zakonodavstvom EU zbog čega BiH zaobilaze investicije.

Enisa Bekto, direktorica kompanije Bekto-Precisa, podržala je predloženi Zakon o radu te naglasila da treba obratiti pažnju na porodiljsko odsustvo čiji troškovi padaju na teret poslodavaca, zbog čega je prisutna diskriminacija žena.

Generalni direktor ASA Holdinga Eldin Hadžiselimović rekao je da podržava predloženi Zakon o radu jer je fleksibilan i daje poslodavcima mogućnost da budu aktivniji na tržištu, ali da i on može biti promijenjen ako ne bude dao željene rezultate.

Smatra pozitivnim to što je uopće pokrenuta diskusija u javnosti o ovom veoma važnom pitanju, što je navodi prethodnih osam godina, koliko poslodavci pokušavaju inicirati izmejnu zakona, izostajalo.  

Valentin Ilijevski, član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora u BiH, istakao je da je postojeći Zakon o radu prepreka za investicije zbog čega podržava usvajanje novog, te da bi on trebao sadržavati veće olakšice za investicije od predloženih.

''Da je do sada BiH uradila izmjena ovog zakona država bi već cvjetala, a investicije bi bile veće'', kazao je on. Dodao je i da su zakoni na zapadu znatno liberalniji nego u BiH, ali da zato imaju i veće zapošljavanje, te da se radnici ne trebaju bojati toga niti očekivati da će do kraja života raditi jedan posao. 

Izudin Ahmetlić, predsjednik Udruženja naftnih distributera i  vlasnik HIFA Grupe, naveo je da poduzetnici žele dobiti što je moguće kvalitetniji zakon o radu u što kraćem roku, te da je značajna i sama činjenica da zakon ide u parlamentarnu proceduru. Smatra da bez ovog zakona nema reformi. Navodi da ovo nije pitanje politike nego toga kako ćemo u budućnosti živjeti.

Adem Ibrahimpašić, vlasnik Bihaćke pivovare, kaže da dok je zadnjih desetak godina na tržištu stanje drastično izmijenilo jedno što je ostalo isto je Zakon o radu i njegov 'priljepak' kolektivni ugovor. Navodi da to nije realno stanje te da ako nastavimo tako više nećemo imati budućnosti, naglasio je on.

Iako ovaj zakon nije najvažniji u reformama koje trebamo provesti da bi privukli investicije i potaknuli ekonomiju on je došao prvi na red za izmjenu i sada ćemo vidjeti, navodi on, jesmo li sposobni ići naprijed.

VIĐENJE POSLODAVACA: NEKA OD POBOLJŠANJA U KORIST RADNIKA U NOVOM PRIJEDLOGU ZAKONA

U novom Zakonu po prvi put je uvedena zabrana diskriminacije, mobinga, uznemiravanja i nasilja na radu. Poslodavci navode i da u članu 22. novog prijedloga Zakona ZOR-a i dalje ostalo kao i dosadašnje rješenje da se ugovor o radu može zaključiti i na određeno i neodređeno vrijeme. Ono što je promjena, navode,  je da se ugovor o radu na određeno vrijeme, za razliku od postojećeg rješenja gdje se ovaj ugovor zaključuje najduže na dvije godine, povećano na tri godine. 

''Ova novina je u skladu sa rješenjima EU i to uopće ne predstavlja nesigurnost radnika, čak možemo reći da je ovo primjena u interesu radnika, posebno imajući u vidi da je na ovaj način radnik do sada mogao raditi najduže dvije godine sada to, ukoliko pne postoji potreba za njegovoim stalnim zaposlenjem, njegov angažman može produžiti za još jednu godinu'', smatraju poslodavci. 

U prilogu pogledajte prijedlog Zakona o radu koji je utvrdila Vlada. 

D.Kozina 

PREUZMI DOKUMENT:
Zakon_o_radu_-_Prijedlog_2015_godine.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti