Rješavanje imovinskih odnosa u projektu obnove trebevićke žičare

17.07.2015. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Rješavanje imovinskih odnosa u projektu obnove trebevićke žičare

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici ovlastila Pravobranilaštvo KS da pripremi sve akte koji regulišu imovinsko-pravni odnose, prava i obaveze između Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i KJKP "Gras"u vezi realizacije projekta "Revitalizacija trebevićke žičare".

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici ovlastila Pravobranilaštvo KS da pripremi sve akte koji regulišu imovinsko-pravni odnose, prava i obaveze između Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i KJKP "Gras", a u vezi s realizacijom Projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare".

Taj projekt pokrenuo je Grad Sarajevo, osigurana su donotarska sredstva, a kako se u konkretnom slučaju radi o imovini Kantona Sarajevo Pravobranilaštvo je zaduženo da napravi okvirni sporazum kojim bi bili riješeni i definirani imovinski odnosi, te se pristupilo realizaciji obnove žičare.

Vlada je prihvatila također Izvještaj o provođenju Uredbe o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na poticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata - obrta u 2014. 

U skladu s tom Uredbom aktivnosti Ministarstva privrede i Vlade Kantona Sarajevo već niz godina usmjerene su u pravcu pružanja pomoći i stimulisanja obrtnika za očuvanje i razvoj zanatskih djelatnosti, posebno tradicionalnih i starih zanata - obrta.

Sredstva za očuvanje tradicionalnih i starih zanata - obrta planirana su u budžetu Kantona Sarajevo za 2014. u iznosu 100.000 KM.

Nakon provedenog Javnog poziva za dodjelu poticajnih sredstava za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata - obrta na području Kantona Sarajevo u 2014., dodijeljena su sredstva u pojedinačnom iznosu od 350 KM za 200 obrtnika.

Po osnovu Javnog poziva za finansiranje/sufinansiranje projekata za očuvanje i razvoj starih tradicionalnih zanata u KS, izvršeno je finansiranje programa i projekata četiri neprofitne organizacije i udruženja u iznosu 30.000 KM, saopćeno je iz pres-službe KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti