Rušenje objekta na trasi južne longitudinale do proljeća?

02.12.2014. 08:43 / Izvor: TVSA
Rušenje objekta na trasi južne longitudinale do proljeća?

Više od 70 etežnih vlasnika stanova u Grbavičkoj ulici od broja 62 - 68 godinama čeka odluku o rušenju njihove zgrade zbog nastavka izgradnje južne longitudinale.

Više od 70 etežnih vlasnika stanova u Grbavičkoj ulici od broja 62 - 68 godinama čeka odluku o rušenju njihove zgrade zbog nastavka izgradnje južne longitudinale.

Nedavno je Vlada KS usvojila odluku, kojom je potvrđena trasa saobraćajnice i koja podrazumjeva rušenje ovog i izgradnju novog objekta.

Rokovi su kratki, a administrativne prepreke mogle bi usporiti gradnju ove važne saobraćjnice od Grbavice do Hrasnog. Nadležni najavljuju da će radovi biti završeni do kraja 2015.

Prepreka nastavku izgradnje južne longitudinale je zgrada u Grbavičkoj ulici. Sedamdeset stanova trebalo bi biti srušeno, a više od 200 stanara preseljeno je u onu koja tek treba da bude izgrađena.

„Usvajanjem odluke na skupštini KS, stvoreni su uvjeti odnosno preduvjeti da općina može da izda građevinsku dozvolu i saglasnost za rušenje ovog i izgradnju novog objekta. Preduvjeti. Mi očekujemo da će ta porcedura biti završena za dva do tri mjeseca“, rekao je Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u Vladi KS.

Načelnik opštine Novo Sarajevo kaže, kako problem regulacionog plana ovog dijela opštine traje gotovo pola stoljeća. Odlukom Skupštine o promjeni urbanističkog plana za to područje, je kaže odblokiran proces, koji više od tri godine tapka u mjestu.

Rokovi postavljeni pred lokalnu zajednicu, kaže načelnik neće biti probijeni.

Dok različiti nivoi vlasti pokušavaju ispuniti zakonske uvjete za nastavak gradnje i rušenje zgrade, stanari čekaju.

Procjenjuje se da bi izgradnja Južne longitutinala trebala biti završena do kraja iduće godine.

Kako bi administracija dobila na vemenu, saznajemo da će se prvo graditi kružni tok u Hrasnom, a tek nakon toga lokalitet koji podrazumjeva i rušenje zgrade. Do tada će, nadaju se, sve administrativne prepreke biti otklonjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti