Ukidanje agencija test za vlast

22.12.2014. 09:30 / Izvor: Nezavisne novine
Ukidanje agencija test za vlast

S ciljem smanjenja javne potrošnje i rasterećenja budžeta, jedan od prvih poteza novouspostavljene vlasti u BiH trebalo bi da bude analiza rada i moguća preporuka za ukidanje neproduktivnih državnih agencija, komisija, direkcija i ureda, koji godišnje državu koštaju desetine miliona KM.

S ciljem smanjenja javne potrošnje i rasterećenja budžeta, jedan od prvih poteza novouspostavljene vlasti u BiH trebalo bi da bude analiza rada i moguća preporuka za ukidanje neproduktivnih državnih agencija, komisija, direkcija i ureda, koji godišnje državu koštaju desetine miliona KM.

Kako je to "Nezavisnim" potvrdio Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i inicijator ove ideje, prijedlog će biti upućen Vijeću ministara BiH u novom sazivu.

"To je tek ideja o kojoj treba zajednički razmisliti, sjesti i dogovoriti se. Osnovno pitanje je šta su te institucije uradile u zadnjih deset godina, a koliko koštaju. Ako koštaju više nego što su napravile rezultata, onda je besmisleno njihovo postojanje", ističe Ivanić.

On smatra da ne treba mnogo čekati sa poduzimanjem prvih koraka.

"Mislim da bi ovo na dnevni red moglo doći u aprilu, a analizu će uraditi novi saziv Vijeće ministara. Zašto tolike neproduktivne agencije i druge institucije, kada, recimo, mogu postojati odbori pri ministarstvima", rekao je Ivanić.

Samo ovo pitanje, nesumnjivo, izazvaće različite polemike i stavove među ključnim političkim strankama i faktorima u BiH, među kojima i dalje vlada nepovjerenje. O tome govori i Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, koja se ovim pitanjem bavila godinama.

"Uradila sam ranije i presjek i analizu ukupnog stanja u tim institucijama. To mi je poslužilo da Savjet ministara vidi koje su agencije nužne, a koje bi trebalo ukinuti, međutim nije bilo podrške", naglasila je Majkićeva.

Ona smatra da je stoga sve zapravo "još samo priča", iako je sama inicijativa dobrodošla.

"Za SDA je diranje u bilo koju instituciju atak na državu BiH. Ova inicijativa jeste dobra i nije nova, ali vidjećemo šta će biti", izjavila je Majkićeva.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, smatra da treba ispitati rad svih institucija u BiH, ne samo onih na državnom nivou.

"Treba da vidimo jesu li te institucije radile posao zbog kojeg su osnovane. Međutim, ovdje ne možemo govoriti o redukciji državnih nadležnosti", naglašava Dažeferović.

Za njega i SDA, kako navodi, nije upitna analiza rada svih institucija.

"Dakle, ako neka nije izvršila svoju misiju - treba da vidimo zašto je to tako i ko je odgovoran. Jer sve je do ljudi i politika koje su blokirale rad institucija BiH. Vjerujem da je poštena namjera gospodina Ivanića, ali je bilo ranije politika koje su blokirale rad tih institucija pa su ih onda željele ukinuti. Dakle, to je zamjena teza", kaže Džaferović za Nezavisne novine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti