Utvrđen Prijedlog zakona o poticaju razvoja male privrede u KS

22.06.2015. 16:14 / Izvor: eKapija.ba
Utvrđen Prijedlog zakona o poticaju razvoja male privrede u KS

U Ministarstvu privrede naglašavaju da donošenje ovog zakona predstavlja neophodan uslov i poticaj u korištenju fondova Evropske unije, IPA i Horizon 2020. fondova.

Utvrđivanjem Prijedloga zakona o poticaju razvoja male privrede u Kantonu Sarajevo stvoren je zakonski okvir koji propisuje sistematsko planiranje, osiguravanje sredstva i provođenje mjera i aktivnosti razvoja male privrede na području Kantona Sarajevo. Kroz poticaje u okviru Programa razvoja ovog sektora koje će na prijedlog Ministarstva privrede donositi Vlada KS za period od četiri godine, želi se dati poseban značaj ovoj jednoj od najznačajnijih poluga privrednog razvoja, navodi se u saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

U Ministarstvu privrede naglašavaju da donošenje ovog zakona predstavlja neophodan uslov i poticaj u korištenju fondova Evropske unije, IPA i Horizon 2020. fondova. Među poticajnim mjerama u zakonu su navedeni: kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnim uslovima, subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima, davanje podrške razvoju centara za preduzetništvo, preduzetničke inkubatore, klastere, tehnološke parkove i zone male privrede, davanje podrške za uvođenje certifikata i međunarodnih standarda kvalitete. Za povećanja zaposlenosti, kvalitete i konkurentnosti male privrede, povećanje izvoza i poticaj očuvanja starih zanata prema prijedlogu ovog Zakona, na raspolaganju bi bila sredstva u iznosu od 0,5 do dva posto vrijednosti godišnjeg budžeta Kantona Sarajevo u prethodnoj godini.

Zakon definiše ko čini subjekte male privrede, kriterije broja uposlenih, ostvarivanja godišnje dobiti, donosi ciljeve, poticajne mjere, ugovorne obaveze davaoca i korisnika poticajnih sredstava, utvrđuje nadzor te novačane kazne za prekršaje po osnovu ovog Zakona. O Zakonu će biti više riječi na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja u konačnici donosi odluku o usvajanju predloženog Zakona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti