Vlada Federacije usvojila Reformsku agendu

27.07.2015. 12:03 / Izvor: Akta.ba
Vlada Federacije usvojila Reformsku agendu

Agendom se obavezuju državni, entitetski, županijski nivo vlasti i Brčko Distrikta da ni na koji način neće osporavati, ometati i blokirati realizaciju aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama koji su direktno i indirektno vezani za reformske procese.

Nakon što je prije nekoliko dana Republika Srpska usvojila reformsku agendu za BiH danas je to uradila i Vlada Federacije.

U dokumetnu koji je Vlada usvojila navodi se da je reformska agenda tijesno povezana s ciljevima novog pristupa EU ekonomskom upravljanju na Zapadnom Balkanu i u skladu je s programom ekonomskih reformi, kao temeljnim elementom koji treba da podstakne sveobuhvatne strukturalne reforme da bi se održala makroekonomska stabilnost i pospješio rast i konkuretnost.

Reformska agenda je prikazana u šest značajnih oblasti i to: Javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, Poslovna klima i konkurentost, Tržište rada, Reforma socijalne zaštite i penzija, Vladavina prava i dobro upravljanje, Reforma javne uprave.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je danas da je Vlada FBiH usvojila Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018. te dodao da se Parlament FBiH neće izjašnjavati o tom dokumentu već će samo biti informisan.

Novalić je rekao da treba iskoristiti trenutnu inicijativu Evropske unije (EU) koja je pokazala da se međunarodna zajednica udružuje kako bi pomogla BiH na ekonomskom oporavku.

Istakao je da nije bilo potrebe za obavještavanjem javnosti i medija o sadržaju agende dok ona nije dobila konačnu formu te da će ona sada biti dostupna javnosti.

Vlada će, navodi, pristupiti harmoniziranju plaća u javnom sektoru, ali nije mogo garantovati da će se to odnositi i na ministarske plate, te dodao da će u narednom periodu nastojati da dođe do oporezivanja toplog obroka kao i povećanja minimalne plaće u FBiH na 450 do 500 KM.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević izjavila je da je Vlada voljna i da ima snage da krene u ove reforme.

Dodala je da je rebalans budžeta FBiH prolongiran jer još vjeruju u obnavljanje aranžmana sa MMF-om.

U agendi se navodi da će provođenje Reformske agende započeti bez odlaganja.

Širok set srednjoročnih prioriteta koje su naznačene u agendi trebao bi biti prerađen u konkretne inicijalne mjere i poduhvate, koji će biti pripremljeni i provedeni u predstojećim mjesecima 2015. i početkom 2016. godine, sa svakom institucijom pojedinačno, navodi se u spomenutom dokumentu.

U sklopu agende navedeno je da se obavezuju državni, entitetski, županijski nivo vlasti i Brčko Distrikta da ni na koji način neće osporavati, ometati i blokirati realizaciju aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama koji su direktno i indirektno vezani za reformske procese, a koje je određeni nivo vlasti sproveo ili sprovodi u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

PREUZMI DOKUMENT:
Reformska_agenda_.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti